[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
軍售要等正常 德國冇現貨
連波蘭買大量K2 K9 都係等
新造你想幾快
支炮管都要幾個月時間
又唔係二戰美國軍工速度
再者,現代軍備複雜程度係完全唔同level
已經冇可能好似以前咁大規模嘅工業動員
https://twitter.com/new27brigade/status/1552317622959554560?s=20&t=FxAEa9yl-wK03JGcnyHAsQ

馬里波守軍的困境,俄匪應該要感受一下啦,但刻松俄匪呢一刻仲有退路未被包圍切斷。

據消息刻松依家約有15000左右兵力駐守。一旦被包圍好似Andriivka咁,只有全滅或者投降兩個選項。

但刻松隔離係第聶伯河有海路走到,烏軍要完全包圍封鎖有難度。
重武器走唔到水路 總之烏克蘭而家係咁打烏南後門
https://twitter.com/volodymyr_d_/status/1551964492606709767?s=21&t=nL0xSaSNrWONbjE-Z2I6IA

痴線 俄羅斯大把舊式火箭車 多到好似放煙花咁
又唔洗準,9炸一流 ,你睇上圖la
當烏打走烏南所有俄軍 ,佢地retreat 果陣一樣會炸哂所有去克里米亞橋,咁而家唔比佢咁易補給緊係打爛左先
都反映德國之前幾唔重視國防工業
估都係不斷消耗佢補給
慢慢拖到俄佬冇物資,自己走
圍殲應該做唔到
船運其實好難運重裝備
天無二日 民無二主
帝國只有吞併全世界同自爆既兩條路
俄匪FF:有中共支援的紅箭12,山寨版標槍,輪到我哋開烏軍鑵頭

實際情況:俄匪想打巷戰前,不如先膽心滲透到城內,到處都係的反抗軍,烏克蘭特戰部隊仲有烏軍來了我帶路的刻松市市民先啦。
但鐵穹守哈馬斯D土製水管火箭幾好嘅

但軍規火箭唔知有幾多成效果

加上烏克蘭要防守地段大過以色列幾十倍

長時間用鐵穹被動防禦都唔係辦法

而且以色列用鐵穹都係短期防守
大國策都係以攻代守炸佢老母
但彈藥不繼呢,依家普京應該發現原來自己冇熟讀二戰歷史 = 當時有美國無限後勤支援,前蘇聯先能夠擁有物量優勢扺擋納粹德國進攻。

而家被孤立情況下,單靠自己砲彈火箭生產根本追唔上每日打7-8萬發的地毯式轟炸消耗。
蛇島副本2.0
https://www.ydn.com.tw/news/newsInsidePage?chapterID=1520201
報導表示,為了進一步驗證MRIC的巡弋飛彈攔截能力,第二次試射已於6月30日在新墨西哥州白沙飛彈靶場舉行。首先由G/ATOR鎖定目標,將數據透過CAC2S傳送至MRIC後,隨後則發射多枚攔截飛彈,成功擊中同一時間自不同方向、角度來襲,用於模擬飽和攻擊的多架BQM-177靶機。
輪到第二個問題:攻擊方同防守方成本差距。鐵穹攔截成本幾貴下,短期都ok,長期消耗真係會射到破產。

點都要主動出擊搞掂攻擊源頭。
https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1552334619437154308

俄國警告如果西方增加對烏克蘭嘅軍援俄國將會強硬回應
以為係中國講
依家已經日日打緊攞, 俄國有乜嘢本事咪即管攞出來. 講到自己好似未認真打咁, 係的, 全世界都知俄國仲有總動員令同核武呢兩張出唔到的王牌未用

9炸平民, 做恐怖分子勾當就天下無敵, 同慢慢北約化的烏克籣武裝部隊正面交鋒, 就連伊斯籣國, 塔利班水平都不如.
唔係,俄軍做得好好
無左條橋,就按軍隊平時面對河流既方式處理
架橋,唔得就繞路
唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞