[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
八卦板
死左膠
初步睇過, 冇證據證明佢哋講的指控, 國際特赦一面之詞.

仲有, 冇精準武器精確打擊係俄羅斯問題, 又唔見烏克籣打擊俄佬有事? 使唔使就俄羅斯將軍事設施擺十萬8千里呀?

偽善撚唔吊俄佬濫炸, 吊烏克籣tactics? 因為呢單嘢, 一個仙對唔會捐俾國際特赦, 叫佢哋食屎.
D 國際組織係有病, 全部不食人間煙火.

係, 某程度上佢哋的工作就係做呢D嘢, 唔理立場或者條件等等, 但咁做就變成只睇fact, 唔睇cause, 甚至唔理所有嘢的前因後果, 加害者與被害者的不同等因素. 對咁撚離地的judgement我宜家真係不敢恭維攞.

同激進左翼(我費事直接用左膠稱呼)的唔理乜嘢理由, 總之使用武力就唔得一模一樣.
政黑板先更多五毛同蟥蛾
台灣ptt鄉民(撥火的ptt五毛和獨醒派除外),紛紛痛批蔡英文完全無plan應對嘴炮中共国公然在台灣領海和台灣海峽中線門口屙尿(挑釁式共軍軍演),痛批蔡英文好冇用-蔡英文連抗議中共国都唔敢大聲抗議

作者takizawa5566 (看三小沒匿名喇)
看板Gossiping
標題[爆卦] 蔡英文Youtube回應中共軍演事件
時間Thu Aug 4 22:56:01 2022
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1659624963.A.870.html
八卦板

政黑板先更多五毛同蟥蛾(八卦同政黑啲五毛+華夏蟥蛾成日兩邊拉仇恨)
根本成個ptt 都係
亞美尼亞真心冇辦法唔含俄佬

冇俄佬唔通含土狗伊朗咩
班左膠真係on9
守城唔係城市唔通守平原
咁隔離格魯吉亞有一段時期親美親北約
下面又係伊拉克同伊朗
其實可以作為美國係中東佈局既一部分
所以你睇格魯吉亞下場

中亞堆國家太內陸係俄佬後花園太難幫

而且亞美尼亞對手係土狗玩大突厥主義

美國真心唔覺會幫到乜 一嚟有心無力 二嚟土狗又會發爛渣
睇軍武版ptt主要係屌政府隱瞞太多嘢
日本都詳細公佈彈道
但國防部仲係ggyy咁

軍武版算ptt入面比較正常少5毛嘅版
military 版都尚算正常
其實日台都收埋佐d嘢,出於“軍事機密”因素冇報出來。

對番中共,台,日三方條數係唔match,咁肯定有一方以上故意報錯數,或者出於軍事,國家安全考慮唔公開哂。

我個人對呢種做法就不置可否啦,始終去到軍事層面就開始“兵不厭詐”,各施各法達到自己需要的目標。
其實日台都收埋佐d嘢,出於“軍事機密”因素冇報出來。

對番中共,台,日三方條數係唔match,咁肯定有一方以上故意報錯數,或者出於軍事,國家安全考慮唔公開哂。

我個人對呢種做法就不置可否啦,始終去到軍事層面就開始“兵不厭詐”,各施各法達到自己需要的目標。
埃爾多安同支持佢果堆土耳其鄉下佬(城市人冇乜問題),腦筍都未關埋
冇宣佈同冇加kill count就應該冇打沉/唔關事,可惜
https://twitter.com/DefenceU/status/1555448154362744835?s=20&t=8IePbIFMQ6Pu8GKNNHiYyg
阿塞拜疆喺地緣上只有俄佬一個敵人.

阿塞屬於伊斯蘭什葉派中既十二伊瑪目派,
同樣係什葉派既伊朗先天上有偈計
雖然伊朗本身唔係十二伊瑪目派, 但都有部係屬呢一派
仲有, 伊朗三大亞阿圖拉就有一個係出身阿塞拜疆,
伊朗既什葉派起源自阿塞拜疆.

阿塞條油管經格魯吉亞去土耳其.
地緣同歷史因素令佢同阿美尼亞敵對,
而同樣與阿美尼亞敵對既土耳其自然同阿塞一拍即合

地緣上, 當年蘇聯其實係壓住左高加索既矛盾,
我地而家睇到既衝突其實係歷史既延伸.
同當年一戰後鄂圖曼帝國解體後, 巴勒斯坦同以色列就爆衝突一樣,
無左個大國壓制, 民族之間隱藏既矛盾就爆發出黎.
後來係英國人去到巴勒斯坦壓住+分開兩族人先無事,
二戰後以色列立國時, 民族衝突又爆多獲.
蘇匪亂鳩咁劃民族國界,收皮嗰陣就搞到一大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞