[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
其實裡海可以行土庫曼格魯吉亞土耳其走避開俄羅斯
望落似炮管自爆
土耳其國防部長阿卡表示俄國竟向他們傳遞訊息強調他們與這次的攻擊行動無關

https://twitter.com/military_idv_tw/status/1551091295611142144?s=21&t=YqmM2xYa2NlFdy8EjCzUOQ
唔係佢仲可以係邊個
問題係阿塞拜疆俾唔俾你過.

哈薩克唔係臨海國, 要bypass俄國,
你要裏海海底建立油管去阿塞拜疆.
(除非你有本事經伊朗, 但肯定唔得.)
阿塞拜疆本來已經因為亞美尼亞同俄佬唔係幾啱,
如果阿塞同哈薩克聯手, 即係公然剃俄佬眼眉,
阿塞點會肯坐呢啲三剎位?

更何況阿塞本來就係能源輸出國,
無理由俾你塔條油管過黎賣, 分薄晒.

哈薩克只能親俄.
哈薩克 阿塞拜疆 土庫曼 全部Turkic Countries,土耳其老早想大拉攏同俄佬分庭抗禮。

同埋唔好唔記得俄佬玩嘢想響哈薩克聯合前總統攪政變翹起現任總統
哈薩克依家同俄羅斯去到貌合神離階段
你估邊個會冷手執個熱煎堆
當然係火雞
海瑪斯個概念其實都係來自以前蘇聯卡秋莎火箭車,但延長射程加精確導向後就變成屌打俄軍。
呢個世界從來都係強權就係道理啦,唔係打到佢柒晒點會放手
都係個句,冇咗一支烏克蘭仲有成百支,美國自己更加有over 1000支
我同意, 哈薩克好明顯想同俄國保持距離, 同火雞合作係一條出路.
問題係, 呢條路一走無回頭, 哈薩克係咪真係夠膽賭咁大.
一旦出事, 佢唔係烏克蘭, 西方國家鞭長莫及.
一方面表面親俄一方面玩兩邊平衡, 對哈薩克係最好既選擇.
局勢未去到佢可以背刺俄國既地步.
無話背刺
但明顯會陽奉陰違
條通道直落第十九層地獄,落去陪史太林
https://twitter.com/noliewithbtc/status/1551002744244281344?s=21&t=Yi1fN3Ityt46lVNvC5qJIQ
Trump 落台應該係普京最大失算,逼住要提早打
梗係用佢地交換馬立波戰俘啦
佢既意思係, 歐洲要自己解決, 美國唔會出兵, 但會俾軍備.
一如今日英美歐對烏克蘭既態度, 拜登都做緊同樣既事,
只不過拜登唔似Trump, 唔會講到出口咁解.

歐洲防務要自己解決, Trump已經講左幾年.
二戰有板你睇
所以侵侵之前咪屌鳩德國囉.
如果德國醒目, 頂得住俄佬, 就唔會搞到英國都被人入侵,
美國就自然唔需要出手.

拜登話要連結盟友, 結果烏克蘭出事, 都係要靠美國.
成班盟友成撚左屎咁. 當時侵侵真係屌得啱,
佢一竹篙打晒歐盟一船人, 原來船上無一個人無辜.
賣咋,幾時話比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞