[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
呢個人係俄匪專登針對, 蓄意謀殺:

Vadatursky 是烏克蘭農業大亨,經營穀物公司Nibulon;這家企業是歐洲商業協會成員且專門生產和出口小麥、大麥和玉米,擁有自己的船隊和造船廠。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1553391889327734784?s=20&t=nttepW8z1THuA2y0ksP_rA

兩害取其輕。伊朗因為俄(+中)協助下擁核的話會好危險。

但我認為最後俄,中共,伊朗,北韓,敍利亞等邪惡國家最後都會結成邪惡聯盟,到時同白羅斯一樣,伊朗敍利亞有冇核已經唔係問題,因為俄中會喺佢哋境內部署核武。

核不擴散條約?俄中咁搞法遲早同日內瓦公約一樣,都係變成“歷史文件”。結論係衰過冷戰,連國際合作的可能性都冇,直接分裂成地球圈互不交流的兩大勢力。
我覺得係恐嚇
"烏克蘭保護唔到你地,快啲認輸啦"果種
俄唔見得想有新國家入來分核大國既餅仔
所以我話會類似白羅斯模式變相令伊朗擁核:將自己的核武部署喺軍事同盟國家,上世紀古巴飛彈危機就係類似呢個玩意。

美國有將小當量戰術核武(B61 Mod 12)部署喺土耳其同德國。依家就睇俄中玩唔玩番華約/軸心國呢類玩意,正式將世界一分為二。
剩番的只係呢堆邪惡國家願唔願意為佐對抗共同敵人(以佢哋的視點)=美國為首的西方世界及其秩序,團結一致組成“邪惡聯盟”。但獨裁者就係衰總係想自己一個食哂全部嘢,所以呢群獨裁者集合體始終難以學西方民主世界咁,組織堅實,互相信任的經濟同軍事聯盟。
俄中最大問題係雖然佢哋加埋霸佐差唔多成個亞洲大陸,資源多,人力多。但喺將資源轉化成有用的物資同運用物資創造價值上,遠比唔上西方世界,呢個係社會制度,人文文化使然,唔改變呢兩樣最根本的嘢,只靠偷,搶俄中整體實力永遠冇辦法追得上西方世界,而且會被愈拋愈遠。

家大業大,但唔認點有效運用自己的家當係冇意思。
https://twitter.com/tpyxanews/status/1553783566059945987?s=21
賽爾維亞想開波?
唔知係堅定流
https://twitter.com/new27brigade/status/1553788392491843584?s=20&t=nttepW8z1THuA2y0ksP_rA

其實駐留俄匪要撤退都可以學平民咁用水路走架,不過如尋日我所言:人可以走,但請將重型武器留低,多謝合作
唔好太睇小一大群智障野蠻人
好似支支咁搶左香港呢部法拉利
唔識揸唔識整情願打爛拆散攞去土法煉鋼

野蠻人打敗文明國家係完全唔奇
所以點解「自由既代價係永恆既儆醒」
就係要提防d冚家鏟唔好俾佢地踩到頭上
https://m.jpost.com/breaking-news/article-713567

Additionally on Sunday, Serbian politician Vladimir Đukanović wrote on Twitter that "Everything seems to me that Serbia will be forced to begin the denazification of the Balkans. I'd like to be wrong."

又去納粹化
塞狗
走佢老母
一係揀投降,一係死
沙民主義國家用嘅藉口都咁撚似嘅
https://twitter.com/tpyxanews/status/1553827448734769152?s=21
Nothing is official yet
呢邊係咪比較少post himars o’clock
我哋當然想,但客觀條件如果俄匪依家想走,留低哂d重武器經水路潰退敗走係冇問題,烏克蘭宜家仲未封鎖第聶伯河水路。

但再過幾日我就唔知啦,不過反正俄匪似乎決心用人命堆屍stand for last man,我哋都唔使太擔心佢哋點撤退問題

另外,等佢收復完,準備運重武器果陣再炸一次:

https://twitter.com/new27brigade/status/1553788783837212672?s=20&t=gIGwGyFpLJt3hqfogJBfLA

蛇島副本2.0,威力加強版
依家唔同以前啦:熱兵器時代樣樣都要講科技,科技背後係經濟同創造價值的原動力,呢兩樣嘢野蠻民族都唔識。

現代戰爭,野蠻民族再難以喺武力上打贏文明民族。香港係另一個故仔,冷戰時代美國要拉攏中國,妥協下的犧牲者。

現代文明人要提防的係科技落到野蠻民族手中,變成作惡的工具。野蠻民族人去文明國度,應該只可以學文史哲藝術,唔可以修工科理科,佢哋未有相應的人文水平,接觸危險的科技。
依家烏軍係赫爾松果邊設個局其實愈來愈明顯, 就係斷補給再等俄軍增兵一然後一網打盡, 俄佬一係赫爾松增兵咁烏東劣勢自然可解, 呢刻係行緊等俄軍增兵呢一步, 似乎烏克蘭方面對面對增兵後係烏南既俄軍有一定信心, 唔係應該一早打左赫爾松
又圍點打援 同一招用N次 俄佬都唔識拆
冇重武器, 加上刻松其實係烏克籣主場, 入面一大堆反抗軍, 帶路黨. 所以烏軍都幾淡定.

宜家係驚俄匪突然轉死性, 做番蒙古帝國遇到呢D危險時的正常決策 = 殺哂所有年輕男性 > 虜走哂細路婦女 > 搶哂所有值錢嘢, 最後縱火燒城燒田走人, 俗稱割禾青冇仇報.

想報仇? 西方世界真係要組多國聯軍攻入莫斯科喎, 咁就係WWIII啦.
烏克籣就醒, 遇到會出現呢D情況果陣就戰術撤退. 唔俾俄匪圍點打援. 反正佔完都要搵兵力守, 轉過頭返來打俄匪都仲得.

除佐馬里波一開始太快俾人圍冇得走(守軍亦唔願意撤退)外, 其他地方烏克籣的防守都好正路.
不如指明啲
俄系國家都差唔多啦
除左落俄佬面, 無咩實際意義.
歐洲仲未可以同俄佬完全decouple.
你叫立陶宛個電網點算?

新台灣國防軍事網無咩評論能力, 只係貼新聞.
少睇為妙.
佢黎多單Bucha, 300KM Himas即刻出.
難講
科技進步唔係keep住有成果嘅
keep住跑第一就好難
但係後面見野就抄,簡單好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞