[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
而家開始加大產能差唔多啦, 要應付台海, 南海衝突.

綜合各方消息, 個人預計2027-30年左右會來一場更大規模的戰爭, 會係俄中同時發難的雙線世界大戰, 美國將要應付兩條戰線的戰爭物資供應.

今次"第一次"俄烏戰爭係未來更大規模戰爭的前哨戰. 除佐戰場方面, 而家喺經濟, 政治, 外交, 甚至民宣教育方面已經開緊大片.

毛澤東對內瘋狂,但對外正常到不得了
人地主權國家又無入侵你,關你撚事咩,
普京都痴鳩線
1來毛澤東仲有戰略理性. 2來佢身邊有周恩來.

周恩來先係中共奪權後對外政策關鍵人物. 作為敵人, 某程度上呢條友比毛澤東更麻煩
+200 troops
如果係烏方計嘅話應該計埋?
唔記得邊度睇過, 呢個統計只計俄匪, 親俄叛軍唔count落去, 技術上亦冇得count, 因為叛軍參差不齊, 甚至連正規軍人的識別狗牌都未必有齊.

親俄叛軍=有軍隊正規火力的恐怖份子.
咁佢覺得呢堆國家都係de jure冇計架喎
尋日仲勁, +280. 應該係呢幾日烏南反攻, 肅清Andrivka俄匪刷出的數字.

升到200以上=其中一方出現大攻勢的訊號, 如果係遭遇戰的話大約係每日100-150左右.
普京: 唔承認XX係主權國家

普京當自己係地球皇帝嘛, 佢話唔係就唔係, 做乜都冇問題.

同野蠻人講國際規矩, rule base是不是搞錯了甚麽?
https://twitter.com/new27brigade/status/1552271538300526593?s=20&t=vo_wyRfkwbwOvkfnAKGZJg

做乜春? 慌到連自己人的Ka 52都認唔出

之前S400擊落自己人SU-34已經柒過一次喎. 俄匪IFF的問題好嚴重
俄軍官方報導有女兵戰死
洗地bot冇預期到會有性別問題
全部reply當佢男人
https://twitter.com/nippon_ukuraina/status/1552185493332594688
咁假巴打你坐喺參謀呢個位, 有冇更好的短期解決方案? requirement係短期內送大軍安全渡河, 戰略要求係盡量唔好要postpose schedule, 趕及冬季來臨前結束南方戰線, 收復整個烏南.

船運可以用民用或商規船運, 烏克籣肯定有. 至於安全問題上, 無論修橋, 架橋定用船都會有被俄匪攻擊的風險.

3套方案, 修橋, 架橋, 用船? 巴打你又認為用邊套好?

至於冰河巴已經唔係第一次用冷嘲熱諷方式回應正常討論, 呢種類似熱狗式手段並不可取而且只有破壞冇建設性, 如果巴打你有異議, 請直接回應小弟個proposal有乜唔合理的地方, 最好係提出埋反建議同更可行方案.
俄狗淨係知秋季會落雨,唔知春季都會落
應該唔係唔知, 而係知都要被迫打, 管政治需要果班人如普京係唔理戰術同戰略合理性

如果普京真係聽專業軍人的專業意見, 呢場戰爭根本一開始就唔應該打. 前線的俄匪只係硬住頭皮頂硬上.

比著我係俄匪專業軍官, 睇到老闆發神經, 唔理戰略合理性去送頭自殺, 就馬上車封大信封俾格拉西莫夫唔做. 二戰後期一堆德軍優秀將領睇到希特拉打到痴總掣, 一個二個都退哂預備役變相唔做.
https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1552292895092314112

綏靖撚好鍾意話烏克蘭人好慘呀
為咗烏克蘭人好美帝唔好再俾武器快啲和談啦
睇下最新烏克蘭民調
仍然有8成人唔同意割地求和
Sorry, 搞錯, 要遞信封應該係俾戰神紹伊古, 唔係格拉西莫夫, 軍隊人事應該係國防部長唔係參謀部長管.
以色列iron dome 呢
鐵穹主要作用係防護人口稠密大城市,免受火箭及導彈攻擊。俄軍大部分攻擊都係以大炮為主,火箭只佔少數,鐵穹部署在前線作用不大,反而在後方人口稠密城市會有作用
以色列擺到明唔會幫手
Yes, 如何應付大砲砲彈先最煩

一發砲彈好平, 但"硬殺"一枚大砲砲彈成本好貴 (唔係冇技術, 而係成本太貴, 冇效率), 而且大砲砲彈可以如雨下overwhelm defense system, 仲可以設計到子母彈咁爆, 類似白磷彈咁無差別殺傷 (違反日內瓦武器公約就第二回事啦, 反正野蠻人唔會遵守呢D戰爭公約).
https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1552323881540755457

The order will take several years to complete, according to the report.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞