[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
巴打可以幫手update wiki 嗰list, 加返波蘭比嘅戰機落去

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_foreign_aid_to_Ukraine_during_the_Russo-Ukrainian_War

或者email oryx 叫佢update

https://www.oryxspioenkop.com/2022/04/answering-call-heavy-weaponry-supplied.html

stormer 我上面已經提到過。q
如果你認為5架無雷達嘅Stormer HVM 勁過30架內置雷達嘅gepard, 我唔會同你拗,但gepard 射程長過starstreak 一倍,一架要肉眼索敵,一架自動。

唔阻你地慢慢傾
打錯,gepard 射程5.5km, 短過starstreak 7km, 雷達索敵範圍先係15km, 烏克蘭要gepard 就係要佢個雷達。
PiS最近吹個擴軍計劃夠話唔要豹2要同泡仔合研新一代添
自己送哂出去直接換哂泡仔貨囉
德國肯轉,德國人都覺得個政府慢,
但佢武備鬆弛,想俾都要時間執返好,
否則又會出現之前既過期彈藥

5月澤仔有講過,德國變緊,好慢,但確實係變緊
南韓現代同samsung 最後都要問MTU同rheinmetall 拎貨,好難完全避開德國
普通35mm HEI冇5.5km射程,頂盡3.5-4km
Stormer HVM有裝ADAD紅外索敵系統,9km vs 定翼機 6km vs 直升機
夠唔夠歐洲用
多謝資料補充。infra red imaging 同radar 都差好遠。前者要你搵到先鎖定追蹤,做唔到被動偵測,更加定位唔到飛彈
比哂都唔夠
戰前講緊1年入155 bcm俄佬貨
link 入面有講今年上半年出口57bcm, 其中39bcm 去歐洲,歐洲之前一年向美國買155bcm 左右。今年就一定要繼續買架啦,出年卡塔爾開始交貨就可能勉強夠cover
*向俄羅斯買

自吞
真係唔用核能唔得
ADAD純粹被動索敵用,有個360度迴轉嘅IR scanner, 系統會gen個target cue畀火控
個detector就係頭頂不斷轉嗰粒波
https://youtu.be/u3dw94nXhz8
如你所講,當然冇得處理飛彈,不過HVM個spec都唔係應對飛彈
歐洲要開發其他能源,垃圾布丁狗繼續咁玩落去一定要能源自主
搞綠色能源咪又比人屌左膠同依賴中國
綠色能源唔一定依賴支那
仲有ir scanner 比起radar應該難啲detect drone?
伊朗無論係天然氣或者石油都可以取代俄羅斯,不過過到美國國會先算
【被普京利用天然氣拿捏的德國,多年前起就因 #能源供應 自欺?頁岩氣又可否解困?】bit.ly/3cupUe7

隨着俄羅斯大規模入侵烏克蘭,德國陷入了憤怒和能源需求的兩難:對俄國天然氣供應的依賴,形成舉步維艱的尷尬處境。而並非一朝一夕形成⋯

https://twitter.com/initiumnews/status/1551848524459155456?s=21&t=6neJmywjcI-Q5j-kktQuKA
俾伊朗渣春袋咩
講還講
俄佬最近先射左400億投資伊朗油氣
依家比沙特同卡塔爾揸緊,比伊朗揸總好過比俄羅斯揸。伊朗起碼要多30年先惡得出樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞