[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
現實話俾你知, 如果文明世界明白野蠻人不可救藥,
一直用冷戰模式去處理, 完全decouple, 係可以令佢自行瓦解.
互聯網source code 開源曬咁滯
識㩒制就抄倒啦
科技邊有咁簡單.
牛肉, 細胞分裂技術, 不妨望下. 中國一千年都研究唔到.
但長遠來睇decouple係必然, 時間問題, 除非普京政權短期內收皮, 俄國政局突然巨變.

如果俄中唔改變目前態度, 一切回歸冷戰模式, 已經係最低消費.
一個殺上癮, 只迷信暴力同恐懼可以令敵人屈服的白卡普京, 除非俾B61 Mod12, 否則佢唔會真心驚: 因為唔會直接威脅到獨裁者的政權+小命. 美國俾300KM版(俾只係時間同戰術運用問題, 已經唔關激唔激普京事),的話 普京只會命令國防部再加強恐嚇烏克籣平民.

俄匪軍對普京來講亦只係維持政權的工具, 砲灰要幾多有幾多(當然實際情況唔係咁啦, 專業士兵係好珍貴的資源, 唔能夠隨便犠牲, 但普京對軍事識條咩).

戰局因為有烏軍有陸軍戰術飛彈變得更不利? 普京只會叫紹伊古同格拉西莫夫死掂佢. 佢係一個唔為自己錯誤軍事決策負責的仆街.

但明顯俄匪目前就係咁多貨, 而且再冇繼續進行侵略的力量, 老闆普京命令就係咁落啦, 但現實條件執唔執行到就係另一回事, 不過無良老闆只會落命令, 唔會睇自己有幾多貨剩.
重點: 今次唔好再上當啦! 即使俄中瓦解佐, 西方世界最好當果D地方係非洲咁唔好理咁多, 繼續保持安全距離, 佢哋有佢哋打生打死過原始時代生活, 西方世界就繼續自己發展文明同科技.
講貼地D, 戰機引擎技術, 俄中已經落後西方世界幾個級數:

F16副F110可以35年服役時間完全唔使換, 只需要10年左右大修一次(F16真係好抵玩, CP值最高的4代機, 升級到F16V變4.5代機).
同佢差唔多級數的米格/SU系戰機35年要換8副引擎.

剩係引擎背後的材料工學, 已經抄唔到.
補一點:其實非洲都係睇地區,
唔係個個非洲國家都亂黎
北非好似摩洛哥嗰啲唔會同你癲
如果有睇空中浩劫就知,
一個零材料差少少就墮機,無得走雞。
我知, 睇commonwealth sports, 一堆非洲國家比宜家俄中更清楚乜嘢係21世紀文明價值.
如果想知科索沃咩事,就睇呢兩篇
呢啲小國,一係睇路透,一係睇週邊國家既新聞
如果唔知科索沃咩事,請睇維基,睇2000年左右歷史

https://www.reuters.com/world/europe/kosovo-closes-two-border-crossings-after-local-serbs-block-roads-2022-07-31/

www.dailysabah.com/world/europe/serbia-kosovo-slam-each-other-for-false-info-on-border-clashes

兩篇報導有個少少既分別。
路透話,科索沃要求當地既塞爾維亞人要申請科索沃駕照
而土耳其新聞就話,科索沃要當地塞爾維亞人申請ID card
兩者應該都無錯

呢件唔算咩大事,只要科索沃當最唔好企硬,
肯撤回,應該可以平息。以前有發生過類似事件
如果係咁簡單, 撤回就乜事都冇.

撤回佐當冇事發生, 都仲搞事的話, 咁就證明班塞族人背後有人搧風點火, 借護照/ID問題發難. 到時就可以查背後搧動元兇出來.

仲有, 其實唔使夾硬逼人攞護照的, 只不過冇護照/ID的話, 日常生活煩到你仆街 + 依家攞有著數(例如攞ID有稅務回饋等等), 等D人乾脆攞佐佢就算就得. 呢D玩膠變相煩到人攞番個護照/ID的事歐洲, 特別係法國人玩得最勁.
關於ID card呢part,我諗好難靠外媒去知道詳情。

塞爾維亞政府好明顯係想兩面逢源,
唔會搞得咩出樣。北約亦會襟住科索沃。

科索沃向來小問題不斷,係烏俄戰爭先多人關注左啫
近期睇路透,少左好多烏俄戰爭新聞
唔知好事定唔好事
怕就係有人故意借機搧風點火, 逼塞爾維亞同科索沃開片. 甚至襲擊科索沃武裝警察, 我都懷疑係俄羅斯喺背後搞false flag.

俄國同中共都好有誘因, 不停嘗試喺歐洲其他地方搞事.
逼唔到,北約國家圍住佢
你睇佢上次投贊成票就知
北非既伊斯蘭文明都叫做有文明,撒哈拉沙漠以南果堆部落社會根本無能力自立
塞爾維亞都想入歐盟,應該唔會做好大出位動作。
入歐盟,某程度可以解決呢單新聞既問題
呢個係俄仔同西方既理念問題
俄仔鬥爭思維一直以打大戰考慮
武器最緊要生產簡單夠多
橫掂打起上黎多數會好快戰損耐用有鬼用
打柴換過架新再上
操作成本係咩黎食得架?
當然冶金落後都係一個原因
西方反而資本主義
下下計妥善率
耐用變成一個重要指標
但入歐盟既前題係 塞爾維亞要承認科索沃
沿用北約舊有戰術
遲滯/阻絕/反擊

德國一線拖延紅軍
空軍針對補給點攻擊
等北美船團增援反攻
你肯俾佢入,佢就點都要認
入左,承唔承認都無所謂囉
反正都自由往來
今次係英國唔肯
你一下子cut insur, 英國好多公司唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞