[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
其實有樣嘢我一直都好擔心就係打完kherson之後烏軍唔係都一樣要用條橋嘅咩?咁而家炸爛咗之後烏軍咪入唔到克里米亞?
前線記者
再炸克里米亞後面條橋,等克里變孤島
#312講佐,呢場戰爭係掉番轉玩法,由陸軍砲兵清理敵人防空系統幫空中力量開路。雙方都有重重野戰防空,變成空軍未必做到野,一定要陸戰慢慢推。
普京咁樣做只係殺佐俄國未來,但獨裁者唔會理的,只要唔喺自己有生之年玩爆就冇問題,獨裁者只care自己權力同野心。

習近平亦係呢種思維。
飯要一口口吃
依家諗唔到咁遠
世上有一樣嘢叫“船運”,渡河船充足的話效率唔會比橋差太多。
對面俄匪講緊唔係普通防空砲火,係鎧甲S1同manpads。呢d嘢A10都頂唔住。

未清理好俄匪野戰防空前,空軍好難對地支援。
我就係話炸kerch bridge好過炸而家條kherson橋,我驚遲啲烏軍要用條橋用唔到
又好似有道理
所以佢一開始未話北約要退返去1997年嘅邊界囉
絕對諗住最後食埋波蘭架
其實呢啲係冇辦法
就好似佔領區所有infra光復後都用得著但唔可以因為咁就乜都就住就住
趕走敵人先一定係最首要嘅目標
https://twitter.com/new27brigade/status/1552157505257877504?s=20&t=TwMxQDfdfYv3dAOTkXWQMg

唔係俄匪高層下死命令,stand until last man就會守得住一個地方的。

唔合乎戰術現實命令的結果,只係白白犧牲有生戰力。

https://twitter.com/new27brigade/status/1552081855544823808?s=20&t=TwMxQDfdfYv3dAOTkXWQMg

相反烏軍一直遵守戰術合理性行動,失地但存人,keep住有生力量等待反撲。
普京想太多,以為廿年來一直用開的招數會繼續work落去,今次侵略烏克蘭上得山多終遇虎,踢到鐵板了。
點還
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4005556

美擬軍援A-10攻擊機遭婉拒 烏克蘭:現在比較需要F-16

俄羅斯對烏克蘭發動戰爭已逾5個月,為了協助烏克蘭抵禦入侵者,各國都大力捐贈軍武,不過烏克蘭政府也不是照單全收,美空軍擬提供A-10攻擊機,遭烏克蘭拒絕。

根據軍事新聞網站《Military.com》報導,美國空軍官員表示,他們可以給烏克蘭很多種類的戰機來抗俄,包括A-10攻擊機,但烏克蘭軍事顧問薩克(Yuriy Sak)婉拒,稱「A-10不能淨空我們的領空,他們不能阻止炸彈和火箭,他們會是俄羅斯戰鬥機以及俄羅斯防空系統的目標,因為我們沒辦法有效的掩護他們,也沒辦法突破敵人的防空系統。」烏克蘭現在比較需要F-16戰鬥機。

美國空軍部長肯達爾(Frank Kendall)上週被問到,由於A-10正逐漸被淘汰的狀態下,是否會給烏克蘭,肯達爾表示:「這很大程度要看烏克蘭,較老舊的美系系統是個選項,我們會開放討論看他們的要求以及如何滿足他們。」

薩克指出,A-10可以很好地摧毀地面目標,也許比其他任何飛機更有效,但其他飛機給烏克蘭的助力更多,若引進A-10,將把大部分財政和人力資源從現代多功能戰鬥機比如說F-16上移開,這將是一個戰略錯誤。

https://twitter.com/new27brigade/status/1552001998752731136
二戰果時每年三至五月都係融雪期,啲路會變晒爛泥,要到夏天啲路乾返先再打
如果普京真係想達成逼退NATO的目標, 佢要付出發動WWIII呢個代價.

最少宜家普京冇打算做末日狂魔, 所以我對一眾獨裁者2.0好失望, 佢哋喺瘋狂方面遠不如毛澤東, 史太林, 希特拉呢D真正魔頭
呢個傷亡數字只計俄匪, 親俄民兵未計.

計埋的話我估傷亡數字最少要乘2.

仲有無數平民的傷亡, 城市被俄匪無差別攻擊移成廢墟. 成條數有排計.
軍工唔係話生產就生產,口罩好易,
軍工難好多,不能一概而論。

不過,美國肯定會加大產量,因為台灣要用
咁即係用船運,由葵涌三號貨櫃碼頭,
運去對面既國際貨櫃碼頭
(如果唔知我講乜,自己查下google map

仲有,烏克蘭何來海軍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞