[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
下個post 你開啦
比較緊CH711同CHG70
70有144HZ同埋HDR
但我平時打機60Fps 已經滿足,為左HDR 貴小小買70 值唔值

幫唔到你做決定, 但長遠黎講, HDR 遲D 將會普及

都係個句, 早買早享受, 遲買平幾舊

BTW,, 點解會買到CHG70?

只係問下,CHG70預計香港幾時有? 32吋洗唔洗6k
HDR除左打機之外平時睇戲有無用?定係片源都要HDR? 我時都係BT 1080p既戲睇
多鮫魚巴,點睇Lg sj8000同 sj8500

兩隻都真4K with HDR10
拎黎睇戲打PS4 PRO 一流
分別只係8500 個音響好過8000
但有D人會嫌LG 太過味精, 鍾意SONY隻淡色
都係建議你出豐宅睇睇先

多謝多鮫魚巴回答
請問HDR平時睇戲有無分別?定係要片源有HDR?

唔係, windows 內置HDR, 睇戲當然會有少少唔同

而打機就會有HDR 既option

片源就唔關HDR事

魚巴打點解我見人地windows設定有得較hdr mode開關 但係我就無得較既
但我平時打機60Fps 已經滿足,為左HDR 貴小小買70 值唔值

HDR除左打機之外平時睇戲有無用?定係片源都要HDR? 我時都係BT 1080p既戲睇

幾時到港答唔到你, 或者唔會到都未定
咁又應該唔洗6K咁誇張, 6K 定價就唔會買佢

HDR既問題, 拉上少少有講

32吋應該過6k wor

係攞。我見外國賣800usd

幾時到港答唔到你, 或者唔會到都未定
咁又應該唔洗6K咁誇張, 6K 定價就唔會買佢

HDR既問題, 拉上少少有講

32吋應該過6k wor

係攞。我見外國賣800usd

下, 美國官方建議零售價係 USD 699.99, 市場價仲會平D, 所以應該唔洗6K, 我估到時4K尾

咁我記錯係700唔係800
4k尾又抵過711
不過唔知等幾耐
UHD mon睇戲
係咪都係樓主網果隻27ud69最好

推,見到多鮫魚巴打update 左隻U2718Q
但係換得呢d mon, ps4 又播唔到UHD
係咪要連埋電腦一齊upgrade?i.e. intel SGX cpu

唔係幾明
你買隻UHD+HDR 拎黎做咩?
打機? 睇戲 ? PS4 ?

睇戲,播4k uhd bd,應該會買27ud69
想問下播uhd bd 既配置姐
唔知有冇

只係播4K UHD BD 部電腦唔洗upgrade, 但4K打機需求會高好多

Thx 魚巴
幾時有

IPS + 曲面 + 4K + 144Hz + G-sync
想買個27吋MON 平時就咩GAME都玩下
係咪都係推薦Acer XB271HU?
定係仲有比XB271HU平少少又差唔多性能既MON可以推薦

Mola

Dell u2715h 但冇咗144

所以呢個價最好都係買XB271HU?
係咪都係去中央田到買 ?
問左包唔包0光死再check?
第一次買貴少少既mon唔係幾識check 有無教學

個網裡面, 係「常見螢幕缺陷」個位有寫光死點陰陽MON 既定義, 你睇一睇大概會明

有睇過下 但個SALES會幫我較做黑白三色MON比我CHECK定點?
去中央田買既話係咪佢標咩價就咩價 定係可以再同個SALES講下價
同埋佢唔肯CHECK完先比錢係咪已經可以轉頭走人

sales 會播條片俾你睇, 睇片係到不停Loop 唔同既顏色, 你個陣要CHECK 好哂個MON

可以講價

有D鋪的確係唔可以check完先俾錢, 但我覺得即場驗貨, 俾完錢check定俾錢前check都冇乜分別, 有咩事個責任一定係店方度

咁除左光死點陰陽MON仲有冇D咩要CHECK?
幫人問大家點睇aoc ag322qcx 同埋依隻牌子個mon 好唔好 唔該各位

都係samsung 隻144hz VA Panel
雖然隻mon出廠有少少gamma shift, 不過都可以接受, 算係中規中矩

AOC 既QC 依年有改善到..但都唔係話非常好

至於32吋就唔推薦買1080P啦, 顆粒感太大

多謝巴打先 依隻好似係2k黎 想問香港依家32左右2k 144有邊隻推薦麻煩曬巴打
開定POST #2 好無
開定POST #2 好無

洗鬼你開咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞