[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

咁我想問xg2401對比起2418h會有啲咩輸蝕嘅地方?

唔同panel
Tn vs ips

如果我要流暢畫面就咪應該揀番TN MON先啱?

唔係 視乎個mon既refresh rate

其實買邊隻先岩 我見樓豬條link話CSGO之類要流暢嘅遊戲要TN 但要高FPS就要IPS 咁我應該揀邊隻

重度fps玩家先會用tn
response time 做到1ms 無殘影
普通玩家咩game都玩而且有budget就ips 144hz
無budget又想要144hz先買tn

但TN低FPS會唔會影響流暢性

我見gx2401 都係1ms response time 而且係144Hz 對比起2418h 咁我係咪應該揀呢隻?

你係想要144hz咪依隻
s2418h得60hz 係有偽hdr同有4k for ps4多
兩隻畢直差唔多
想買曲mon
LG 34uc99 好唔好?

2本身想買呢隻,但見到人話24吋仲用1080p 會唔係咁好,依家睇緊 29uc88, 但d 人又話呢隻曲率唔夠,不如買返平面好過

利申:仲未落腦場睇

唔係34吋咩
Dell S2418h 同 Xg2401
邊隻用黎打機好呢?普通ps4,電腦geforce gt640,switch
差唔多價錢 1880 同 2180
有冇咩意見 呢幾日想買

你張DISPLAY CARD咁雞推唔到144hz架啦
買s2418h啦
Dell S2418h 同 Xg2401
邊隻用黎打機好呢?普通ps4,電腦geforce gt640,switch
差唔多價錢 1880 同 2180
有冇咩意見 呢幾日想買

你張DISPLAY CARD咁雞推唔到144hz架啦
買s2418h啦

個人覺得mon 買貴啲高階啲好啲
追左好耐post
想試曲mon 見到c27fg70好似幾岩我心水
但想問下畫面點?
因為我睇懶人包好似話色域較差同視角較窄
但平身著重畫質多d
有無巴打有畫質好d既曲mon推介
想買曲mon
LG 34uc99 好唔好?

2本身想買呢隻,但見到人話24吋仲用1080p 會唔係咁好,依家睇緊 29uc88, 但d 人又話呢隻曲率唔夠,不如買返平面好過

利申:仲未落腦場睇

唔係34吋咩

34uc99 1440p黎架wo
先利申:而家主玩csgo/小品多
大作都會玩,但人大左...冇咁多時間同心情玩...
好多時都係1晚玩小小,玩唔爆都算果種
而家用緊eizo fs2434 唯一後悔就係60hz

之前係到問過幾次,但拖到而家都未下到定論...

而家心水:
3-4k
samsung c24fg70 (設計太on9...變相要隊到隻mon好近自己)
benq 2430(調色聽講好差驚後悔)

但因為有大半既打機時間都係fps類多(特別csgo) benq 都算係信仰

over5k
acer xb271h
ips mon 2k 4ms 144 gsync 總體都幾合我心水

因為144hz 就係想換Mon既最大原因

但係咪真係咁有必要沖5k既Mon? 定其實真係差唔遠? 1080/2k 其實我冇所謂
追左好耐post
但想問下畫面點?
但平身著重畫質多d

c27fg70 有quantum dot 125%s rgb
色域好廣喎
追左好耐post
但想問下畫面點?
但平身著重畫質多d

c27fg70 有quantum dot 125%s rgb
色域好廣喎

好 唔該巴打
見巴打話淘寶便好多咁我都上淘寶淘先
先利申:而家主玩csgo/小品多
大作都會玩,但人大左...冇咁多時間同心情玩...
好多時都係1晚玩小小,玩唔爆都算果種
而家用緊eizo fs2434 唯一後悔就係60hz

之前係到問過幾次,但拖到而家都未下到定論...

而家心水:
3-4k
samsung c24fg70 (設計太on9...變相要隊到隻mon好近自己)
benq 2430(調色聽講好差驚後悔)

但因為有大半既打機時間都係fps類多(特別csgo) benq 都算係信仰

over5k
acer xb271h
ips mon 2k 4ms 144 gsync 總體都幾合我心水

因為144hz 就係想換Mon既最大原因

但係咪真係咁有必要沖5k既Mon? 定其實真係差唔遠? 1080/2k 其實我冇所謂

補多一補充.自己用緊970
打算等出11系果代先會上1170(?)個級既新卡

買2k 144hz mon算係自尋死路?
s2418h dell online sales $1899 3年保養,係咪已經做到最平?

腦場價黎
之前問過1699

係咪要求契弟咁先有1699
s2418h dell online sales $1899 3年保養,係咪已經做到最平?

腦場價黎
之前問過1699

邊度1699

腦場價黎
之前問過1699

邊度1699

有條友叫jachson既 自己撞下啦
追左好耐post
但想問下畫面點?
但平身著重畫質多d

色域好廣喎

好 唔該巴打

承受到風險就得
追左好耐post
但想問下畫面點?
但平身著重畫質多d

色域好廣喎

好 唔該巴打

承受到風險就得

差成千 博得過
同見有巴打淘過話安心使用中就

腦場價黎
之前問過1699

邊度1699

有條友叫jachson既 自己撞下啦

想問下s2418h 係咪 u2417h 既後代?
如果玩witcher 大作 + lol pubg fps game
U2715h 2k ips 定 c27fg70 1080p 144hz va 好

有冇用家分享下
如果玩witcher 大作 + lol pubg fps game
U2715h 2k ips 定 c27fg70 1080p 144hz va 好

有冇用家分享下

有玩fps 用144hz 真係差好遠

有冇用家分享下

有玩fps 用144hz 真係差好遠

玩大作玩FPS梗係4K 144Hz IPS啦傻豬
黎緊預算兩萬砌部新機+mon
會玩任何PC大細作,FPS GAME都係其中一個重點
應該預用幾多落moon度好
另外4k同2k係咪應該唔好咁執著呢?照理我都係出1080ti
係咪Acer XB271HU最穩陣
定係出LG 27UD69好
另外4k同2k係咪應該唔好咁執著呢?照理我都係出1080ti

4K + 144Hz 包你大細作都玩得掂

4K + 144Hz 包你大細作都玩得掂

邊有錢呀

定左144hz 做目標再搵面板

呢個我無從入手,應該點做先岩

呢個我無從入手,應該點做先岩

睇下外國網
http://www.144hzmonitors.com/best-gaming-monitor/
一齊研究下

話時話,144Hz monitor其實係點運作?
依家graphic cards都最多support 7680x4320@60Hz (via DisplayPort 1.4)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞