[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想買個10吋mon做dual mon 睇下片/電視
因為張台無位, 唔知有無介紹

見好多地方都無介紹呢D size
淘寶見有D 600-700人仔唔知買唔買得過
又未得閒出黃金睇
而家出lg24mp88hv可以嗎?主要用黎打下機,ps4,swicth咁。定有其他更好選擇?
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網
打算LG 23mp68vq 同dell S2417DG 二選一
主要用黎玩下PS4同pc
Display card 用1080ti
有冇ching可以比建議
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網
打算LG 23mp68vq 同dell S2417DG 二選一

買呢兩個好似嘥左張1080ti
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網

既然買得起1080ti 不如上 XB271HU
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網

甚至cf791
21比9曲面MON有冇推薦
打PS4會點
最好4K/2K

Asus PG348Q

Cf791

pg34vq

Pg34vq 出左啦咩

我睇中左
LG 34UM88
大家點睇

唔玩槍game玩ds3
隻mon行n卡係唔係好浪費
一張1080ti夠唔夠

小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網

無咁多位放 24已經極限
純粹調查,你地通常個mon係會教到最光定一半..
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網

甚至cf791

人地n卡你叫人買freesync都痴撚線
係都lg新出個款34" 21"9 1080p gysnc 165hz啦, 雖然msrp 999而又得1080p咁廢明搶錢
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網

無咁多位放 24已經極限

dell有部24" tn 165hz gsync 1440p
24吋mon 有咩介紹?
主要用來打機上網
畢直$2000
24吋mon 有咩介紹?
主要用來打機上網
畢直$2000

有冇諗過睇下人地整合個網先?
成日做伸手黨不如落去腦場叫人介紹啦
如果擺得落
用u2417h好定其他27吋(如有請推介)
1080 27吋會唔會太冇用
因為我打機上網睇片各佔一半,所以唔識點選
請高手指點一下

27吋最好2K
如果擺得落
請高手指點一下

Why?
打機玩咩game多?
如果擺得落
請高手指點一下

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手
如果擺得落
請高手指點一下

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

16:9
1080p - 24吋或以下
1440p/ 2k – 24 - 27吋
4k - 27吋或以上

21:9
1080p - 29吋或以下
2k - 30 - 34吋

有好多人問, 玩PS4/睇1080p應唔應該買 2k mon, 事實上係唔應該既, 因為2k mon 播1080p / PS4 resolution upscale 個陣會出現 interpolation 同 uneven pixel distribution 等問題

舉個例: 1080p upscale做 1440p 個陣, 其實pixel係除唔盡既 1440/1080 = 1.33, 以前1粒pixel做既野要平均分配俾1.33粒pixel做
如果擺得落
請高手指點一下

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

有好多人問, 玩PS4/睇1080p應唔應該買 2k mon, 事實上係唔應該既, 因為2k mon 播1080p / PS4 resolution upscale 個陣會出現 interpolation 同 uneven pixel distribution 等問題

舉個例: 1080p upscale做 1440p 個陣, 其實pixel係除唔盡既 1440/1080 = 1.33, 以前1粒pixel做既野要平均分配俾1.33粒pixel做

明白,咁我可能u2417h 算
27既話又要上2k但好似用處唔大

無話唔得既
可能顆粒感好強烈 因人而異
如果擺得落
請高手指點一下

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

有冇巴打放Dell u2515h/2715h
或者類似型號都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞