[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
s2418h 終於送到 開心使用中 偽4k加偽hdr 打ps4 pro 多謝答過我問題既巴打

冇人答我 我s2418h 普通ps4用 佢禁我hdr 明明ps4入面都開左寫住支援

你普通ps4 唔係pro 唔支援hdr 點會開到hdr

支援架 update左之後就有

你禁唔禁到遊戲hdr mode? 一禁左ps4自動認到架啦喎

就係轉左之後右下角彈個🚫hdr小圖案出黎 唔知關唔關game事
21:9 LG 29uc88 曲mon
16:9 Dell U2715H
差唔多價錢
點揀 未用過21:9 屎忽痕痕地

平都係用Lightroom, 打pubg, 上下網咁

毒撚冇人理

用緊咩spec?
21:9 LG 29uc88 曲mon
16:9 Dell U2715H
差唔多價錢
點揀 未用過21:9 屎忽痕痕地

平都係用Lightroom, 打pubg, 上下網咁

毒撚冇人理

用緊咩spec?

一個闊曲一個16:9唔曲,咁大分別睇自己用途囉
Lightroom闊mon唔會好左,d相都係3:2擺響中間,兩面palette又唔可以好似Photoshop咁自己擺黎擺去
煩腦緊,
想買個mon 比macbook pro 用, 都係for 睇戲用
但揾左好耐都揾唔岩
因為想揾個有usb type c 既mon 可以供埋電比macbook pro,
但原來得幾款27" 4k 以上
LG 27UD88 / LG UltraFine 5K / HP 4K ENVY / Lenovo ThinkVision X1 /
5k 就唔洗諗啦, 太貴而家要成皮野,
最大問題其他usb type c mon, 供電得60w, 上網揾過好似唔係好夠15" mbp用

定係還是不如買部4k 40吋電視好過, 反正電視都舊

唔夠w好似只係叉慢d,你長插的話分別不大
而且所謂single cable有其他方法做到,例如你響mon之前有另一個TB3/USB-C dock係供夠w的,咁個mon可以係舊4K插DisplayPort/HDMI都可以了,仲要hub function多數好過衣家USB-C mon(多數好basic既兩個USB3 down stream)
如果一定要買,LG 27UD88/32UD99係最似樣

唔係好明
即係我用呢個adapter
https://www.apple.com/shop/product/MJ1K2AM/A/usb-c-digital-av-multiport-adapter
個mon 用hdmi 就得?
但hdmi 可以通到電架咩?

cfg73 = cfg70衍生的HAS底座
cfg75 = cfg70衍生的g-sync型號

應該得呢d分別

btw條魚係咪浸親
煩腦緊,
想買個mon 比macbook pro 用, 都係for 睇戲用
但揾左好耐都揾唔岩
因為想揾個有usb type c 既mon 可以供埋電比macbook pro,
LG 27UD88 / LG UltraFine 5K / HP 4K ENVY / Lenovo ThinkVision X1 /
最大問題其他usb type c mon, 供電得60w, 上網揾過好似唔係好夠15" mbp用

而且所謂single cable有其他方法做到,例如你響mon之前有另一個TB3/USB-C dock係供夠w的,咁個mon可以係舊4K插DisplayPort/HDMI都可以了,仲要hub function多數好過衣家USB-C mon(多數好basic既兩個USB3 down stream)

唔係好明
https://www.apple.com/shop/product/MJ1K2AM/A/usb-c-digital-av-multiport-adapter

唔係,用類似hyperdrive呢隻
普通moon插HDMI,火牛插入hub,咁個hub未可以俾電MBP囉
不過衣家仲未有好完美既hub,呢隻個HDMI去唔到4K 60Hz
anyway總之好多combo可以做,唔一定要隻mon行USB-C俾電
煩腦緊,
但揾左好耐都揾唔岩

唔係好明

唔係,用類似hyperdrive呢隻
普通moon插HDMI,火牛插入hub,咁個hub未可以俾電MBP囉
不過衣家仲未有好完美既hub,呢隻個HDMI去唔到4K 60Hz
anyway總之好多combo可以做,唔一定要隻mon行USB-C俾電

明白了!
21:9嘅曲mon除左LG仲有無其他 ?
請問想買個24吋 mon for ps4 (not pro) 同pc
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

巴打 ips 24吋果D 應該岩你啊
仲有隻u2515h 可以望下

見樓上勁讚Eizo 呢個牌子
佢係咪冇 雙hdmi 款?

感謝各巴打
最後買了U2515H
有冇人用過NB WALLMOUNT?
請問想買個24吋 mon for ps4 (not pro) 同pc
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

感謝各巴打
最後買了U2515H

Dell 出咗住25" 2k ips with dell hdr u2518h
聽日出MON,房只放到22吋
冇乜BUDGET $1000-1300左右,睇過LG 22MP68VQ幾好
FOR PS4 OK嗎?
想問而家用嚟打機嘅4k曲mon 多唔多選擇?
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

感謝各巴打
最後買了U2515H

Dell 出咗住25" 2k ips with dell hdr u2518h

U2518d先啱
Dell啲型號名真係好亂
s2418h 終於送到 開心使用中 偽4k加偽hdr 打ps4 pro 多謝答過我問題既巴打

冇人答我 我s2418h 普通ps4用 佢禁我hdr 明明ps4入面都開左寫住支援

你禁唔禁到遊戲hdr mode? 一禁左ps4自動認到架啦喎

就係轉左之後右下角彈個🚫hdr小圖案出黎 唔知關唔關game事

係唔係你隻game唔support hdr咋? 我玩tlos 個settings都會自動選左開hdr 係主畫面我都會有呢個🚫hdr

係唔係你隻game唔support hdr咋? 我玩tlos 個settings都會自動選左開hdr 係主畫面我都會有呢個🚫hdr

多謝巴打 有可能關game事 依家玩緊隻game冇得set hdr,過兩日買隻support hdr既game試試

cfg73 = cfg70衍生的HAS底座
cfg75 = cfg70衍生的g-sync型號

應該得呢d分別

btw條魚係咪浸親

32:9 ......

多謝巴打 有可能關game事 依家玩緊隻game冇得set hdr,過兩日買隻support hdr既game試試

可以下載生化7隻試玩睇睇

可以下載生化7隻試玩睇睇

爬左一段時間文
心水係DELL UP2716 同U3415w
我想問下主要執相剪片其次打機 同駁ps4,macbook
想問下邊隻會好d??
因為主機都用左4,5年驚個spec 執相個d都推唔到後者 同駁ps4 會唔會lag?
求意見
爬左一段時間文
想問下邊隻會好d??
因為主機都用左4,5年驚個spec 執相個d都推唔到後者 同駁ps4 會唔會lag?
求意見

我用左UP2716D一年,長插MacMini + MacBook Pro + 厚PS4 + PS3
色域闊左係ok不過要自己cal先準,唔係好高專業要求執相一定應付到(其實ARGB印刷做稿都得)
陰陽mon問題都幾明顯,我嗰隻show白色時左紅右綠,出廠有uniformity compensation,所以用standard幾隻color mode會見唔到個問題
如果校色,或者用hardware cal過之後會off左個功能,硬食個陰陽
另外佢佢IPS漏光嚴重,睇黑邊畫面時唔洗熄燈都feel到
不過除左上面兩個大缺點以外其他野都超值
勁多input你見我四隻野插晒,USB hub好用仲要有2 in KVM,個PIP都ok
隻mon on paper既response time係6ms,input lag average係10ms之內,我玩仁王嗰d開60 fps mode完全唔覺有疾,以闊色mon黎講佢既打機力比想像中高
不過問題始終係2K唔係4K,PS4甚至PRO都出唔到2K feed俾佢所以會少少朦

我覺得你唔急既可以等吓先,25" sRGB已經出左U2518H新版有HDR,4K版27"又出左U2718Q,今年我估內會出UP2716P既後繼
想問下24吋用黎玩Ps4 Switch Pc(geforce gt640)咩game都會玩.

邊隻好?睇懶人包介紹既係 dell 2418h?咁係咪揀呢隻最好?

其實你可以捨棄PC了,齋打PS4(mainly)同switch
你可以buy呢隻

咁巴打有冇咩推介我呢個要求呀
$2000樓下
24吋用黎玩Ps4 Switch Pc(geforce gt640)咩game都會玩.最好插到兩個hdmi方便d 唔洗成日插黎插去
爬左一段時間文
想問下邊隻會好d??
求意見

我用左UP2716D一年,長插MacMini + MacBook Pro + 厚PS4 + PS3
色域闊左係ok不過要自己cal先準,唔係好高專業要求執相一定應付到(其實ARGB印刷做稿都得)
陰陽mon問題都幾明顯,我嗰隻show白色時左紅右綠,出廠有uniformity compensation,所以用standard幾隻color mode會見唔到個問題
如果校色,或者用hardware cal過之後會off左個功能,硬食個陰陽
勁多input你見我四隻野插晒,USB hub好用仲要有2 in KVM,個PIP都ok
隻mon on paper既response time係6ms,input lag average係10ms之內,我玩仁王嗰d開60 fps mode完全唔覺有疾,以闊色mon黎講佢既打機力比想像中高
不過問題始終係2K唔係4K,PS4甚至PRO都出唔到2K feed俾佢所以會少少朦

我覺得你唔急既可以等吓先,25" sRGB已經出左U2518H新版有HDR,4K版27"又出左U2718Q,今年我估內會出UP2716P既後繼

高汁!! 感謝你
想買個mon 比mqc mini 出 2k
係咪u2515h 最好
爬左一段時間文
想問下邊隻會好d??
求意見

係U2518d呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞