[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
請問想買個24吋 mon for ps4 (not pro) 同pc
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

巴打 ips 24吋果D 應該岩你啊
仲有隻u2515h 可以望下

見樓上勁讚Eizo 呢個牌子
佢係咪冇 雙hdmi 款?
請問想買個24吋 mon for ps4 (not pro) 同pc
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

lg個隻24mp88hv啦
不過無dp
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

eizo 因為太貴 小弟無點特別睇過
要靠巴打自己google下
竟然依家仲有人係度拗,話60fps同100fps以上冇分別
[ps4 pro普查] 大家會揀 1080p 60fps定 4k 30fps? https://lihkg.com/thread/316876?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

人眼睇野超過24fps已經視為連貫畫面
60fps可以減少高速動作下殘影同不連貫感
100fps可以增強射擊遊戲cs ava 瞬間動態
因為一般人反應速度大約0.2-0.3秒
100fps情況下 每格畫面之間空隙大約係0.01秒

附上70000個玩家反應時間曲線
絕大部分人反應時間落點係0.27秒左右
0.1秒可以話係少之又少

咁多測試都係曬鳩氣
我即場比個100FPS MON同60FPS MON比你試
唔洗你打機
淨係鼠標移動下已經知個分別係邊
更加唔好講打ACTION GAME / FPS 時個巨大的差別
接受到 / 被逼忍受 唔等如冇分別
唔好再自己呃自己

咪係 我副mon 60hz 個mouse 己經好唔順, 主mon 行100hz , 無可能分唔到

用開高hz 用返60hz 會見到個mon 閃閃下疾疾下

俗稱 用咗就返唔到轉頭

好認同
竟然依家仲有人係度拗,話60fps同100fps以上冇分別
[ps4 pro普查] 大家會揀 1080p 60fps定 4k 30fps? https://lihkg.com/thread/316876?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

咁多測試都係曬鳩氣
唔洗你打機
更加唔好講打ACTION GAME / FPS 時個巨大的差別
唔好再自己呃自己

咪係 我副mon 60hz 個mouse 己經好唔順, 主mon 行100hz , 無可能分唔到

俗稱 用咗就返唔到轉頭

好認同

㩒錯icon
Lenovo ThinkVision X1
呢個moon 點睇?
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

s2418h 終於送到 開心使用中 偽4k加偽hdr 打ps4 pro 多謝答過我問題既巴打

冇人答我 我s2418h 普通ps4用 佢禁我hdr 明明ps4入面都開左寫住支援

你普通ps4 唔係pro 唔支援hdr 點會開到hdr

支援架 update左之後就有

你禁唔禁到遊戲hdr mode? 一禁左ps4自動認到架啦喎
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴

c24fg 70同73有乜分别
筆直2千幾
需要雙hdmi頭

求推介

其實用轉頭咪得
中央田買moon有冇得check完先畀錢?
中央田買moon有冇得check完先畀錢?

正常舖都唔會俾
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴

我都想知
不過見外國網站 24吋
cfg70 220鎊
cfg73 299鎊

所以我諗新到香港嘅話都好貴
目測個座唔同左 但貴咁多嘅話…

咁多測試都係曬鳩氣
唔洗你打機
唔好再自己呃自己

俗稱 用咗就返唔到轉頭

好認同

㩒錯icon

乜都玩 lol witcher pubg
本身想買1080p/2k ips mon (s2718h/u2515h)
睇完你哋打嘅嘢 又有啲想買144 Tn mon
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴

我都想知
不過見外國網站 24吋
cfg70 220鎊
cfg73 299鎊

有冇興趣買c27fg70
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴

我都想知
不過見外國網站 24吋
cfg70 220鎊
cfg73 299鎊

淘寶c27fg70
煩腦緊,
想買個mon 比macbook pro 用, 都係for 睇戲用
但揾左好耐都揾唔岩
因為想揾個有usb type c 既mon 可以供埋電比macbook pro,
但原來得幾款27" 4k 以上
LG 27UD88 / LG UltraFine 5K / HP 4K ENVY / Lenovo ThinkVision X1 /
5k 就唔洗諗啦, 太貴而家要成皮野,
最大問題其他usb type c mon, 供電得60w, 上網揾過好似唔係好夠15" mbp用

定係還是不如買部4k 40吋電視好過, 反正電視都舊
煩腦緊,
想買個mon 比macbook pro 用, 都係for 睇戲用
但揾左好耐都揾唔岩
因為想揾個有usb type c 既mon 可以供埋電比macbook pro,
但原來得幾款27" 4k 以上
LG 27UD88 / LG UltraFine 5K / HP 4K ENVY / Lenovo ThinkVision X1 /
5k 就唔洗諗啦, 太貴而家要成皮野,
最大問題其他usb type c mon, 供電得60w, 上網揾過好似唔係好夠15" mbp用

定係還是不如買部4k 40吋電視好過, 反正電視都舊

唔夠w好似只係叉慢d,你長插的話分別不大
而且所謂single cable有其他方法做到,例如你響mon之前有另一個TB3/USB-C dock係供夠w的,咁個mon可以係舊4K插DisplayPort/HDMI都可以了,仲要hub function多數好過衣家USB-C mon(多數好basic既兩個USB3 down stream)
如果一定要買,LG 27UD88/32UD99係最似樣
放全新c27fg70
冇死光點
tg: vanchun
原來仲有隻
c24fg73

香港有無得賣
新出應該幾貴

我都想知
不過見外國網站 24吋
cfg70 220鎊
cfg73 299鎊

淘寶c27fg70

等chg70好過啦
2k同有hdr

香港 32已有貨,但27未有計劃入貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞