[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

你不如留意下tn 同有無 dp port ,開到g sync 就得
ps. 自己google 有咩mon 係support 上面既野

佢話唔好買4K TN芒先岩,我google左好多隻,咁IPS有G sync,dp port就一定好流暢?

佢推介呢隻LG 27UD69但係用free sync唔係g sync所以係咪唔洗諗?

買asus rog swift pg27aq

呢個幾好,咁想問呢個係幾多hz? 60hz定13幾果個?我上網睇144hz順過60hz好多

其實你唔係2張1080ti 基本上唔會係4k上到144hz

如果普通1080 144hz咁有冇? 係4k 144hz先顯得重要? 想知道下
因為4k for睇 4k片比較多,打機行1080都ok

你係咩gpu?
睇4k片 1060都夠
打機可以set 1080p解像度 就唔會lag

你不如留意下tn 同有無 dp port ,開到g sync 就得
ps. 自己google 有咩mon 係support 上面既野

佢話唔好買4K TN芒先岩,我google左好多隻,咁IPS有G sync,dp port就一定好流暢?

佢推介呢隻LG 27UD69但係用free sync唔係g sync所以係咪唔洗諗?

呢個幾好,咁想問呢個係幾多hz? 60hz定13幾果個?我上網睇144hz順過60hz好多

如果普通1080 144hz咁有冇? 係4k 144hz先顯得重要? 想知道下

你係咩gpu?
睇4k片 1060都夠

我用msi gtx 980 gaming,我想買個靚芒等d畫面更靚更流暢
想問下買左benq ew2755zh 本身自己部電腦用緊舊機 cpu 用i3 顯卡係好多年年前既gt980 發覺個mon都唔係好清 係咪代表要換機?

巴打睇片定打機唔清?
小弟黎緊都想買呢隻
想買s2418h黎打ps4 pro
個mon會用埋落電腦到 想知750ti會唔會推唔郁?
電腦拎黎打lol only

你係咩gpu?
睇4k片 1060都夠

我用msi gtx 980 gaming,我想買個靚芒等d畫面更靚更流暢

只係睇片打機同4k?
同埋980 好難60fps以上

lg 27ud69 & 27ud88
dell p2715q
samsung u28e590ds & LU28h750uqcxxk
aoc u2777pqu

以上入門級4k mon 質素差唔多
想買s2418h黎打ps4 pro
個mon會用埋落電腦到 想知750ti會唔會推唔郁?
電腦拎黎打lol only

買pro版 唔用4k mon
其實呢度有冇人係用緊Eizo mon?
其實呢度有冇人係用緊Eizo mon?

用過cs230

之後換左舊iMac 27,覺得eizo 靚好多,完
去腦場睇過eizo既moon
真係靚好多
有冇拍得住佢既又平d既moon?
ev2451要成$28xx
真係靚好多

eizo 色靚只係其中 1 part,其他牌子色靚都有唔少
eizo值錢在hardware tune 色,出廠穩定性,高/低亮度keep 到啲色,同埋個老化率線性好多

你入setting 見到係教gamma 唔係 contrast 已經差好遠喇

你係咩gpu?
睇4k片 1060都夠

只係睇片打機同4k?
同埋980 好難60fps以上

lg 27ud69 & 27ud88
dell p2715q
samsung u28e590ds & LU28h750uqcxxk
aoc u2777pqu

以上入門級4k mon 質素差唔多

ok,thanks
真係靚好多

eizo值錢在hardware tune 色,出廠穩定性,高/低亮度keep 到啲色,同埋個老化率線性好多

你入setting 見到係教gamma 唔係 contrast 已經差好遠喇

咁如果budget夠,Eizo睇落係好嘅選擇。當然EV2451如果攞嚟玩FPS就有D麻煩。
真係靚好多

如果你信多鮫魚,LG 24MP88係次選,~$1700
真係靚好多

同埋漏光控制得好好
ips 界王者
真係靚好多

同埋漏光控制得好好
ips 界王者

ColorEdge系列響工作上成日用到/見人用
對上一份工就長期有部CX240,係IPS+LED,為左防漏光佢特登整到個邊框超撚柒厚,拍mon用係爭d不過用得reference mon行雙都係唔會成日window拎黎拎去,層matte coating非常低偏色,自己DIY左個hood之後真係好好用
買埋原裝software同xrite可以無痛長用(個built in correction sensor schedule到每晚run一次)
Eizo絕對係物有所值,除左體值之外無任何compromise
隻benq xl2411升降架壞左,有無得買翻原廠架?
真係靚好多

同埋漏光控制得好好
ips 界王者

對上一份工就長期有部CX240,係IPS+LED,為左防漏光佢特登整到個邊框超撚柒厚,拍mon用係爭d不過用得reference mon行雙都係唔會成日window拎黎拎去,層matte coating非常低偏色,自己DIY左個hood之後真係好好用
買埋原裝software同xrite可以無痛長用(個built in correction sensor schedule到每晚run一次)
Eizo絕對係物有所值,除左體值之外無任何compromise

我最中意佢tune 到好暗,啲色仲好唔錯
換機之後一暗啲已經覺得差好遠
想搵隻曲面1080p 144hz
有無推介?
想問下如果我要畫質,但又會打機,va係咪會好過ips 定其實無咩分別
如果va想要24吋,又有咩牌子值得留意下
有無推介?

cfg70
真係靚好多

同埋漏光控制得好好
ips 界王者

我最中意佢tune 到好暗,啲色仲好唔錯
換機之後一暗啲已經覺得差好遠

其實reference mon一般都要響低光度既位做得準,因為calibration standard都會要求你set去120 cd/m2
soft proof俾印刷之類唔係用mon既delivery你如果較自己隻mon太光,基本上你見到既光暗contrast係錯柒晒,有時d友響iMac度做稿send野出黎先發現點解暗晒就係咁

不過衣家興一雞兩味,好似Eizo頂級CG3145有成一比一百萬contrast,cover DCI-P3不過又有ARGB,姐係理論上可以proof晒video同print,當然個用家同software要識夾
想問下而家仲會唔會買到16:10 既MON啊

我覺得舊MON,隻眼會舒服D,我有寫小說,成日對住個21.5寸16:9 MON, 點較D setting,都覺得好唔舒服
想問下而家仲會唔會買到16:10 既MON啊

我覺得舊MON,隻眼會舒服D,我有寫小說,成日對住個21.5寸16:9 MON, 點較D setting,都覺得好唔舒服

Eizo EV2456, 不過唔平
有無推介?

cfg70

thx巴打
但好貴,想問有無個平d既選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞