[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(7) 召喚多鮫魚

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想問下u2515h 同u2414h 分別係咪淨係個size唔同?

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

16:9
1080p - 24吋或以下
1440p/ 2k – 24 - 27吋
4k - 27吋或以上

21:9
1080p - 29吋或以下
2k - 30 - 34吋

有好多人問, 玩PS4/睇1080p應唔應該買 2k mon, 事實上係唔應該既, 因為2k mon 播1080p / PS4 resolution upscale 個陣會出現 interpolation 同 uneven pixel distribution 等問題

舉個例: 1080p upscale做 1440p 個陣, 其實pixel係除唔盡既 1440/1080 = 1.33, 以前1粒pixel做既野要平均分配俾1.33粒pixel做

明白,咁我可能u2417h 算
27既話又要上2k但好似用處唔大

無話唔得既
可能顆粒感好強烈 因人而異

咁3叔f591手足點睇

巴打我都睇中呢個
Dell P2217H o 唔ok呀?
HKTV mall 賣799

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

有好多人問, 玩PS4/睇1080p應唔應該買 2k mon, 事實上係唔應該既, 因為2k mon 播1080p / PS4 resolution upscale 個陣會出現 interpolation 同 uneven pixel distribution 等問題

舉個例: 1080p upscale做 1440p 個陣, 其實pixel係除唔盡既 1440/1080 = 1.33, 以前1粒pixel做既野要平均分配俾1.33粒pixel做

無話唔得既

咁3叔f591手足點睇

其實可以上4k

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

無話唔得既

咁3叔f591手足點睇

其實可以上4k

就得電腦推2K 144hz 就難就ps4

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

無話唔得既

咁3叔f591手足點睇

其實可以上4k

就得電腦推2K 144hz 就難就ps4

你冇位放都係揀返24吋1080p
XG2401好似好D,比碼144hz,對你張1080ti黎講冇咁嘥
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網
打算LG 23mp68vq 同dell S2417DG 二選一
主要用黎玩下PS4同pc
Display card 用1080ti
有冇ching可以比建議

買呢兩個好似嘥左張1080ti

既然買得起1080ti 不如上 XB271HU

甚至cf791

人地n卡你叫人買freesync都痴撚線
係都lg新出個款34" 21"9 1080p gysnc 165hz啦, 雖然msrp 999而又得1080p咁廢明搶錢

冇錯係廢左個freesync
不過1080ti 唔用Synchronization都推得郁3440x1440 ~80fps
而且呢隻Mon D色又唔錯
小弟唔熟mon
睇左鮫兄個網
打算LG 23mp68vq 同dell S2417DG 二選一
主要用黎玩下PS4同pc
Display card 用1080ti
有冇ching可以比建議

買呢兩個好似嘥左張1080ti

既然買得起1080ti 不如上 XB271HU

甚至cf791

人地n卡你叫人買freesync都痴撚線
係都lg新出個款34" 21"9 1080p gysnc 165hz啦, 雖然msrp 999而又得1080p咁廢明搶錢

冇錯係廢左個freesync
不過1080ti 唔用Synchronization都推得郁3440x1440 ~80fps
而且呢隻Mon D色又唔錯

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/61bckm/gtx_1080_ti_review_is_219_1440p_100hz_possible/
LG 32UD99 其實有貨未
research左幾日,要有4k + (偽)HDR10 + DCI-P3/ARGB100% + USB-C好似最平已經係佢
21比9曲面MON有冇推薦
打PS4會點
最好4K/2K

Asus PG348Q

Cf791

pg34vq

Pg34vq 出左啦咩

我睇中左
LG 34UM88
大家點睇

唔玩槍game玩ds3
隻mon行n卡係唔係好浪費
一張1080ti夠唔夠

Cf791

pg34vq

Pg34vq 出左啦咩

我睇中左
LG 34UM88
大家點睇

唔玩槍game玩ds3
一張1080ti夠唔夠

Ds3 中效game 黎一張ti 夠做
research左幾日,要有4k + (偽)HDR10 + DCI-P3/ARGB100% + USB-C好似最平已經係佢

上次係中田訂三日攞到貨
佢地落訂一部就真係得一部貨
唔會有多現貨

利申not打手

上次係中田訂三日攞到貨
唔會有多現貨

利申not打手

咁都算快,不過得一部如果有問題咁點
btw有無用後感? 鬼佬嗰面話個HDR有少少托/唔係太做到

上次係中田訂三日攞到貨
唔會有多現貨

利申not打手

咁都算快,不過得一部如果有問題咁點
btw有無用後感? 鬼佬嗰面話個HDR有少少托/唔係太做到

大陸論壇有講呢隻mon 較暗
SAMSUNG CF791同LG 34UC97
邊個好D
SAMSUNG CF791同LG 34UC97
邊個好D

枱頭465高
唔連底座就放到
掛牆裝得唔得
換左機(ryzen 1700 + gtx 1070) 之後想買多個mon行雙mon,但係又想就返PS4 Pro,睇完多鮫魚巴打個網之後得出左兩個結論:

1. Dell S2417DG + Dell S2418H, 舊個個mon唔要
2. Acer XB271HU + 依家用緊個個moon打直擺 (張台唔夠位打橫擺哂27" + 24" )

想問邊個會好啲
已買cf591
用緊U2515h 想買隻24吋既高hz做副mon
出dual mon但一隻1440p一隻1080p會唔會有問題
如果擺得落
用u2417h好定其他27吋(如有請推介)
1080 27吋會唔會太冇用
因為我打機上網睇片各佔一半,所以唔識點選
請高手指點一下

27吋最好2K

咁32咪要4k
利申 新手

4k - 27吋或以上

無話唔得既

咁3叔f591手足點睇

ps4pro無記錯係2k upscale上4k
隨時用2k mon重好
LG 24mp88hv
LG 24MP88HM-S
呢兩款有咩分別?
電腦用緊1070同埋有Ps4 Pro
睇過第一頁個網
我係咪應該揀一個
4K@60同G-sync既MON係最適合?
因為PS4 pro 行2K mon會downscale?

search過Acer Predator XB271HK好似岩我要求
但香港係咪冇得賣?
個post好多人問野但無人答

pg34vq

Pg34vq 出左啦咩

我睇中左
LG 34UM88
大家點睇

唔玩槍game玩ds3
一張1080ti夠唔夠

Ds3 中效game 黎一張ti 夠做

一張1080都夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞