[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
呢個唔係加人工理由囉
上司可以質疑你能力問題喎

而家係講緊
你唔夠bargaining power叫老細加你人工
唔係點講嘅問題
屌 真係on9唔係扮架喎
so understanding 似覺係相對易夾既line
如果想mkt, 最簡單係mkt, 因為for d junior HR screen 你CV
但minor 唔係小事, 你本身中意咩先得架
looks good on the book vs 有用係2 個story
直講
agent 係唔洗同佢曲折架喎
未, 仲有幾日~~
寶可夢 囉
咁快咩
答應左再等
拎salary info means nothing
啲眼淚好真
唔係, 係你未有任何建樹, 點justify 你當時既錯判要人地去埋單
你入去前唔知咁忙架咩? 唔知點解唔問, 你覺得OK 先簽左某個數
簡單黎講, 你想反口, 都要有原因架, 你唔中意, 你忙唔係原因tho
想問下方丈,fresh grad來講Expected salary應該點填
開高個市價定貼近市價
thx
你嘅巿價係指fg嘅巿價定咩先
同埋對方公司係咩都有影響點填㗎啵
但有咩係唔適合同agent講?
Hello你好

個JD有句candidate will more experience will be considered for a role of manager

而原本個JD係senior associate嚟

想請教下,喺interview可以點樣表達我係aim for manager role? thanks!
明白,市價指fg市價
但對方公司係咩會點影響?
係咪姐係大公司開架可以進取啲,因為住佢個HR會講價
反而係大公司冇得太進取
第一佢係大公司就會有好完善嘅reward/compensation structure
如果係reputation 好嘅大公司
甚至會競爭好大

我依家嗰間fix死咗FG價
唔使多謝我 幫你推爆佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞