[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
咁係line強行出counteroffer je,正常應該傾好先去process?
首先唔一定係錢and/or職位嘅問題
就算佢係為錢/職位,都要justifiable同埋唔會upset其他人先得
慘得過做完counter offer比人地都係要請人做double野
你自己講緊個case咪咁
咁係line強行出counteroffer je,正常應該傾好先去process?

我答緊你呢樣

btw what is your original question?
開始唔明啦
想知有冇人係過唔到reference check最後由有offer變做冇offer

好驚自己會係咁
你岩
試用期第二三個月有可能多過7日通知
你留到一個,因為咁激走左兩個,結果係仲衰過唔出counter offer,唔一定方便左
同埋有無budget當然係concern
其實你尋日就應該夾佢confirm係咪今日in
有,主要係因為check到講大話
我既情況係其中一份工,做左半年到,人termination(同大老細有d爭執)
但為左interview順利 離職原因係resignation
做完body check 簽左約, 之後做reference check

好驚因為咁冇左個offer
本來就無問題,吹吓水je
當左成個部門得佢一個咁
counter offer留人成功率本來就低
錢is not everything,比得太遲都係無用
咁嘅情況,check到就梗係唔請
重點唔係termination,而係你話係resignation
我知錯了 宜家做緊野既呢間公司就為左洗底,其他公司都係好黎好去,得一間唔係
點知會查三代

岩先先睇完方丈條片 都唔知自唔自爆好
話哂我都係無棍巴黎....
有時講野唔好太man 好啲
你要諗嘅係咪點樣比d岩嘅野checker睇
比counter offer 少左 workload 哩一點我唔完全同意
因為encourage a culture that 人人用走黎同公司negotiate 唔一定係好事
BB 喊, 俾部ipad 佢玩, 佢收聲, 世界清淨少workload, 但唔等於少左actual cost/ long term cost
探討吓嘛,了解吓公司角度有咩會考慮,增加出招嘅勝算
你依家自爆已經太遲,亦幫唔到件事
見個course短, 都會問下係咪
所以用途唔太大
有冇諗下d cert/ dip/ 考下野
打返去問+ 打定輸數~
方丈方便既話係ig答下我
係, line 出的話, HR有可能唔會認數, 所以多數都係傾出黎既野
正常functioning 既HR 唔會俾哩啲事發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞