[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike

搞到成地玻璃碎
佢講緊after probation?
佢冇特別寫明係after probation啊
就咁話公司可以要求員工放一個月garden leave
所以有d confuse
了解睇咗方丈啲YouTube 明白咗更多
多謝🙏
咁你記得expected salary有咁高寫咁高喇你咁勁好彩我公司無你呢d質素既同事
點解唔好?
照佢哋出offer logic如果有我呢啲peer
你人工都高啲喎
除非你打工唔係為錢係為咗消磨時間啦
好,祝你成功,門口轉右唔送啦
有時係啲人一入黎就放低問題走佬,除左方丈之外既人覆都當吹水keep住mon post先知邊個巴絲都係HR同埋送中巴mean tone都唔係個個知咁多位巴絲辛苦哂真係好多人態度唔好老奉咁,太上心對自己身體都唔好
屈到
真 真心祝佢成功
結婚前傾好禮金, 結左之後法國個老公乜家務都唔做,
你好辛苦, workload好重
夠唔夠bargaining power去r高d個價(let’s say 多10-15%)?
mean mean~
梗係, 未過probation 都keep 搵
咁真係要見下, 有野睇先好
唔夠我條片咁冇人care

https://youtu.be/nA6fKRNJw24
巨J圖
1同2嘅做法常唔常見?
>> yes

1係咪多數都係因為公司急請人?
>> yes

2嘅話如果話日後搵工要交salary proof時會唔會被壓價?
>>yes

1同2有咩應該要注意?
(1) taxable income extra cost, 同埋你急走會唔會reference 有issue
(2) tax implications 同埋之後搵工點會唔拎哩個出黎壓下你
但拎出講下都會
琴晚忙啊
少辭職有啲緊張
其實我想問下見工時hr問果啲問題係咪照答佢想聽果啲就ok
倒如介唔介意ot
依家份工多唔多ot
點睇依家份工個老細
對依家份工有無咩不滿呢啲
睇方丈YouTube 先啦
1. 你點知你個rank 好渴市?
2. 而家公司出到counter offer 咁走黎意義係...?
4-6 星期都合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞