[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike

唔好玩啦 加人工個part 又係弱智主觀嘅
只係入職早嘅有優勢加得多 假設一間公司有100人
會有幾多個做到excellent
同hr negotiations 過程又係弱智嘅
係咁問current salary 係幾多
講咗俾你知點同你negotiations 呀
問返佢個position salary range 自己又唔講
唔俾佢就出埋啲19 offer 出黎
Noted with thanks
邊一句令到你覺得我唔尊重佢
加人工嘅弱智主觀唔係HR決定
係你上司根據你嘅弱智程度工作能力決定
同埋加得多唔多同幾時入職冇關
係能力同際遇
大把人做廿幾三十年心甘命抵收兩皮嘢一個月就夠
同HR negotiations negotiate 嘅過程係唔係弱智其實都係睇你嘅bargaining power同待人接物態度
如果現實中你係咁嘅態度同HR講嘢
俾我都一定唔會嘥口水同你fight高人工
唔阻你發達

Position salary range係confidential
連你嘅direct appraiser 都未必會知
又點解會講俾你聽呀戇鳩
講粗口喎好尊重喎
信你就真係戇撚鳩啦
你咪唔好信
繼續唔好講current
然後繼續問HR 個range
叫佢哋俾upper bound
睇下你用呢個approach邊間大公司會請你囉
講current 同人negotiate
信你一成碌鳩都失靈啦
其實方丈啲post已經少啲
呢排想了解多啲hr爬緊啲連登舊post真係大比例覺得hr廢啊無用啊亂俾offer亂judge人果啲exactly就係上面位仁兄啲口吻
爬得多本身又無了解真係好易有bias
因為好多公司同人仲停留緊喺
HR=personnel=負責出糧嘅層面
放鬆d啦
咁你點解唔叫第二間公司早啲見,佢唔肯早,你咪唔好去

同埋仲有就係你都可以推遲本身返工嘅時間

但係就冇可能全部都完美,仲要令人唔懷疑你出去見工
如果我有棍 啲女仲輪到你哋溝?
好型呀方方
得罪方丈枝棍仲想走?
其實line manager講嘅野唔駛信晒
有唔少係自己做好人,背後叫hr幫手出手
in完曬interview後,HR叫我交Salary Proof.
交左後一星期都仲未有消息
如果想follow up status, 想問下 email去問對方好 定係直接打電話俾HR問 會好d

冇女人鍾意乸型仔
但係你都好認真答
我諗住認真答
會至少得到少少尊重
其實好多人搵工唔順利都會覺得係hr嘅錯
打電話
你有心問就唔好比機會佢已讀不回
你至少得到我地嘅尊重
方丈 因為我返咗一陣先收到另一間我更加想做嘅Offer。。。
而家公司份約話可以要求員工放一個月garden leave
想問呢如果試用期內走返咗兩三個禮拜
佢會唔會要我放
多謝erikson 巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞