[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
有畫面
方丈 有事想請教你, 最近見到有份好心儀既工

Apply 完未有feedback, 見到有間agent 都有出post

如果HR 睇完CV 覺得我唔適合 (唔係over budget, 可能快睇覺得唔岩), 呢個時候諗住搵agent 去見同一post, 個HR 見到又係呢張cv, 係咪都唔會揀我比interview
同我理解嘅世界真係唔同

唔會喊乖乖地食到嘅糖,應該係會少過外面可以拎到嘅糖

所以通常就話好耐唔轉工嘅,會落後於市價。定係好耐唔轉工而唔爭取嘅,其實就係被視為唔值得拎到糖嘅人。
等見工先講

你咁寫出黎對你會有咩好處?
咁你見左邊個
唔駛agency fee果陣都唔要,要比agency fee果陣點會要?
冇用的多數都
你表白失敗
搵女神個同學同你forward 多次個表白email............
係, 你表白信, 女神收一次, blue tick, 收第二, 三, 四次, 都唔會無啦啦想要你
幾年前就無所謂啦
嗯, 可能你遇到既公司係咁玩都未定
咁你梗係跟你經驗做~ 因為我都會跟我經驗做啊
所以唔想咁多人煩先係HR 要係root cause 搞好C&B / reward 既主因
Mpf 計糧熟唔熟

如果公司請咗個人一星期佢就冇做

咁公司其實仲使唔使幫佢開強積金戶口
純粹係諗住agent 可以直接contact 個HR, 就算唔考慮, 都起碼agent 會講返

宜家係表白左, 連Yes/No 都唔知
未過probation 通常都未開MPF 戶口, probation 期間都唔駛供 (自身經驗)
First in係HR Admin
無反應都係一個答案呀
如果本身做野普通,喊幾大聲都唔會有糖食
唔喊都有糖食,本身就係應該有糖食既人

budget係得咁多,梗係獎左deserve既人先
方丈 有事想請教你, 最近見到有份好心儀既工

Apply 完未有feedback, 見到有間agent 都有出post

如果HR 睇完CV 覺得我唔適合 (唔係over budget, 可能快睇覺得唔岩), 呢個時候諗住搵agent 去見同一post, 個HR 見到又係呢張cv, 係咪都唔會揀我比interview
冇用的多數都
你表白失敗
搵女神個同學同你forward 多次個表白email............
純粹係諗住agent 可以直接contact 個HR, 就算唔考慮, 都起碼agent 會講返

宜家係表白左, 連Yes/No 都唔知

冇下文的話agent都唔會覆你嫁,佢focus番有機既cand同deal度啦
agent同你冇親嫁
唔夠60日唔駛供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞