[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
會, 點會冇, 都唔係uncommon, at all
係得閒飲茶
我都想同你求婚架BB豬, 你俾我說下我老母先 幾時說到我都唔知
睇左片未~?
thanks 呢個長線角度真係冇諗到,長知識了

但呢啲嘢通常都係暗中進行嘛,定HR都assume所有人都會知道?

如果淨係要公司加人工/比retention而唔升職係咪會低調啲,而容易啲成功?

ps:bb係喊先至會有着數 loyalty doesnt pay off
睇左
咁點解唔問, 你做乜唔做好啲....
老細比較想升點樣既後生仔多?
肯捱?
錯左就一路錯下去, 直到佢話你知出事
結婚前, 囡囡問你有冇搵過PTGF,
say 左no 就一世都係no (to this 囡囡at least)
佢搵到你141 實名賽後報告先諗點解釋
可以係ig覆返我嗎 petreon to ig
如果有人係搏我出retention bonus, 我會努力地唔留哩個人
要加人工出聲, 要升出聲, 要R 乜都有得傾,
但唔係一開始就target retention offer 焗公司

你想女朋友減肥
你會開口叫佢做運動, 會買靚衫俾佢
但唔會一開始就話, 你老味唔減就分手啦 <-- 咁黎焗佢減
你好急咁.... 我有正職嘛...
我見你琴晚有ping 我, 我睇左你patreon... 你chur 過我CEO
對唔住 係有d心急
錯, 唔會喊先有糖食, 因為HR 係會 主動 同line 夾有冇人要獎
如果一路都冇獎啱人/ line 太手緊, HR 會出聲
同埋啲人係真係會走, figures wont lie, 到時就知出事要bug fix

同埋世界冇秘密, 一定會有人知
學得快, 可以信得過, 自己搞得掂, 有potential , 話頭醍尾
通常出offer前要比老細approve? 咁老細會根據啲咩? 因為始終個老細都係interview過我
通常出offer前要比老細approve? 咁老細會根據啲咩? 因為始終個老細都interview過我
你睇左片未...
我唔洗見哂所有cand 我都可以批請人
因為有interview evaluation record 的, 人地見左你, 都會有feedback 的
想請教如果收到offer 一般有無話可以要求俾幾多日考慮 2-3日合理嗎
方丈,我今年啱啱畢業,最近收到一個banking offer,需要進行reference check。如果我係reference check入面漏報1-2份工作經驗可以嗎?我所有提供嘅資料都係正確無誤

唔該方丈
想問下second in問既野會唔會同first in唔同?如果唔同,咁佢有機會問咩問題?
第一次in既時候 HR靜係問我關於CV啲野
可以, 但好少3 日以上
正常check 唔到
你second in 係HR定line?
佢無講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞