[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
First in 完兩日都無消息係咪算收皮?應唔應該直接問HR?
咁之後多數會係line 問on job 野多
都係我片入面個啲
佢都係keep warm, overheat姐
我估係咪mkt intelligence 個邊, programming/ web design
一啲啲, 如果event mkt, 又有靚brand 大客, 有相catchy d
可以唔寫coursera , 夠長都OK 既~
你自學個啲唔係冇用, 係冇人證明到...so doesnt look good on CV
其實方法我提出左,係我自己試過成功同我喺公司見過嘅情況。

我都無話要問攞方法,我只係想了解吓HR對retention同比counterofffer嘅睇法。
咁想轉~ 係出面一路搵啊~
CV 2 pages , portfolio 2-3 (link),
CV 尾 just attach 1 page portfolio highlight
in total 3 pages
仲會去熟食中心 真人相當爛口
我自己team 啲人都話, interview 個陣唔知老細咁麻甩
其實你覺得間公司個名好聽d,間公司都會知自己個名好聽
佢會知道自己出手唔一定要特別闊綽

同埋你份工得半年,佢唔比big increment你都好平常
無關係架喎
你出得黎做野都係大人啦
可唔可以表現返自己係大人
唔係真係要教你點買褲呀?
一於唔好著褲on board啦
拎定啦~ 到時同事打你就打
睇左user 名先, 乖
錯, 喊先可以打先, 不過都係我個人經驗姐
你可以問, 但預左人地會唔阻你發達
唔係可以拎, 係可能拎, 仲要睇人
買啦好嘛
分分鐘唔要埋個manager
點manage 啲人
簽左你再R, 人地revoke 又唔係犯法~
可以, 佢批就得
有可能會no pay 如果係單日
但大公司多數唔會理你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞