[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
佢如果再同你問價錢 對expectation就update返人
做緊agency(約30人),半工讀緊comp sci,想入tech公司。咁我唔知你當唔當我有product knowledge喇,但證明到我可以學得識。
一年合約?咁呢d位係拎尼食鑊,佢會用盡你個合約期比個位食鑊,好可惜事實尼既

返舊公司人地肯要番你?但你本身咩原因走先
點會冇 有咩可以幫到你?
why not你先入美國firm gain左product knowledge再返香港呀,你條路會好行十倍

你而家係跨國轉行,雖然tech一向缺人,難度都唔會低同比人當白紙呀
你覺得有,人地覺得你冇product knowledge,呢d野無謂拗啦
我就係知我依條條路係騎呢啲所以先不安。如果我過咗一段時間都揾唔到工就會提早離開香港。
其實唔洗太不安

你in 得多,就大約知有無機,同大約知唔同公司需要d咩,不過你都要識吹下,唔好下下話自己呢方面零經驗

雖然我完全唔識你個行,但如果最後有人肯比offer 你就得啦

香港一般都係即食文化,最好你一黎就上手唔洗教唔洗花時間train, 呢個你要習慣下

同埋香港見工一般都會harsh, 真係會好似呢度咁一樣challenge 你

你唔in 多幾份練習下怕你好易崩潰
琴日同一個香港校友傾,佢話我exp. salary可以報2萬2至2萬7,但我見你地嘅反應,又好似唔應該咁高。又見到有人話exp salary要寫實數唔好寫range。
呢度都算challenge?
明明呢個係教化post,有d係少mean但真係唔算challenge了
問多兩句background先幫你解答到問題嫁,d人成日問水晶球問題

不過其他野非常難得地,我同意你
你有時間試既,寫高好d, 無回音你自然會慢慢降黎試ga 啦

仲有你預會壓價
咩都好,somehow 佢係不安求安慰多d

其實最後無人幫到佢d 咩,因為d 答案又唔係yes or no, 都係靠自己ga 啦

香港地,最好既係識人
market will tell whether you worth the price.
你寫完某expected,有冇interview?
呢個有用過上尼問多多聲

至於range, 22k-27k means you are asking 22k,你個27k係冇作用,呢個方丈youtube講過了
係嫁,教大家一個字 Crony Capitalism
香港係全球最高
又唔好賴中資,係老細style問題

我做過晒中資mnc公營,老細多多少少都要少少reference check,問下條友既風評,又唔係冇reference就零機會

所以點解轉行特別難,除左冇skill,就係冇reference囉
1. 佢會用盡你個合約期比你食最多既鑊,唔太會炒你,因為一年後唔續你約就可以了
2. 本身老細好同事好,但有冇位比你返去先?你接受到減番35%(原薪)愛回家嗎?
冇回音,但係亦有可能係我可以返工嘅日子太遠
。個校友叫我7月先報,話香港啲公司好少會提早plan4個月後嘅空缺。
大佬你真係太緊張太不安
今日心情好,贈你兩句啦

當你去到請人個位就會明,特別你想搵procurement (係呀我認得你)
根本procurement入面係有community,收到cv一定會問reference
點樣保持平常心
你都未返香港, 我相信無咩公司會比offer 一個都唔知可唔可以返工個日出現既人

你不如返左香港先講
其實呢…
要轉地方 job market ecology 會唔同都正常
佢既睇法 都可能會係你第時係香港會come across 既人既睇法
係香港 拎a 拎到a+ 其實啲line manager 都唔會太care 的
佢地要人有Hands on exp
你對客個啲經驗可能仲會有用啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞