[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
唔會太大影響的 唔怕
咁我遲少少再報啦或者試下揾recruitment agency...
你係咪好易精神緊張個類人,香港做野壓力大,無咁多work life balance 既工作,會唔會你留返起你個邊仲好d...
4年工作經驗 但唔太相關
然後搵新人位
我當你學歷唔錯 都好難過25
我見JobsDB有啲係entry level嘅job先報,見到個名純粹product manager或者工作要lead下屬嗰啲冇報。我亦都冇報fmcg同banking嗰啲,因為知道自己冇辦法短時間了解依兩方面啲嘢。我只有報啲偏marketing為主嘅工。Tech嗰啲起碼我可以喺面試前惡補嗰個產品啲知識。
會 哩幾個月咁你點寫係你cv
有可能會賠少左
但坦白講 本身都唔會賠得多
得既 幾日姐
Intern 仔wfc lol
你叫人態度好少少同埋話人哋串柒柒,真係好諷刺

食緊飯都差啲噴返出嚟
學歷都ok嘅,咁我應該寫實價2萬5,預hr壓價?
證明到係點證明 你cv 要show 到
仲要HR明 再put you fwd 俾line
見到你先有得講架喎

仲未計要等你relocate
最尾講得尤其啱
係 我頭先都suggest not more than 25
其實見到拎成績出黎講個下
都幾回味我的青春年代

老油條哩到就有一班
日本仲癲,當年有朋友做日資公司,同期d 日本同事,in 超過100份工,呢d 人eq 堅勁

正常香港人一早崩潰左做隱青算
你接受到俾人捽數嗎
你想係一回事
人地有位又肯要你 仲要加價match 你35%
係另一回事

仲以為你前公司有offer 俾左你
人係咁,不經不覺就會變左老屎忽,睇後生唔順眼

其實代代都一x 樣
梗係啦
你原來要9月
我覺得呢行喺香港opening都唔係太高..高幾個月搵過工 請得最多就係d crypto exchange
我主要係對揾工特別緊張,因為覺得喺香港冇工開身邊會有好多人"關心"我,可能連樓下看更都會問我揾成點。我依家半工讀都壓力唔細,以前大學本科好chur都係咁過。
其實第一課香港搵工101係唔好信job adv
你咁得意既,我同你討論你個case
你成日都係拎其他人既case模糊焦點既
你都離開舊公司,個舊位講得衰d關你咩事啫

我同你講procurement個圈奇細,你加油呀,冇reference你預出左三倍力啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞