[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
software sales 要有以下的覺悟
1. 每個星期被上面捽pipeline+數
2. 到數/爆數俾人加爆quota 加到你跑唔到要起身
3. 冇數就被人迫起身
要慢慢儲經驗的, interview 問都係方法
就算外國都一樣, 哩啲係交友app自介, 唔會準的
唔會啦~ 但係輕手啲 (一開始個時)
一年合約?咁呢d位係拎尼食鑊,佢會用盡你個合約期比個位食鑊,好可惜事實尼既

返舊公司人地肯要番你?但你本身咩原因走先
你想係一回事
人地有位又肯要你 仲要加價match 你35%
係另一回事

仲以為你前公司有offer 俾左你

客套說話同真野要搞清楚,最容易睇就係舊公司有冇headcount available
由佢啦~~
公司都收左皮, 就唔洗俾人知未過probation
係唔可信哂
因為1. 可能係N 手adv, 一路冇update
2. 明知有啲係人人都中意做就stress 個啲, 等多啲人Apply
隠惡揚善係basic
係香港...最少in house 我眼見既, 都唔會分得咁細的...
寫晏啲啦
唔好咁大個把柄送俾人~
未過對家唔會知的
反正連Ref check 都未必做到
係, 因為唔知你合約點寫, 通知期/ 金會有出入
hello 你好~

1. 間公司摺左未, 有冇得問佢拎返, 有冇tax form
2. accept 左先, 話有1-2 日有私人野做, 可能要Apply leave/ 推一推開工日子
其實呢, 佢拗, 你都有拗

佢地係用緊 market insider 既info 俾你知, 可能你一直以為啱/ 正路既方法

其實HK market 唔係咁

而你講搵 junior, 但係APM 係香港唔算junior

我係側邊睇都覺得學到野, 但佢地語氣一向都係搶口啲既哩個真
唔係, dont ff too much
因為好多PA/ PC entry post.... 都已經一堆experienced 人士去爭啊....
好depends on T&C
真心, delicate 野, 小心好啲
嗯, 明的, 你乜都apply 就啱架喇~
YES, so dont do it
好少見你燥底
都係公主勁, 搞到你地個個現真身
哩排大家都易炆左咁
邊有人睇CCTVB google 先識隻歌
唔怕, 你有前公司包底~
如果keep 住mon 住
其實明知唔開心, 點解唔同前上司Test 下Water
你講得啱

如果兩間公司有合作 佢入左去新公司做實有人講俾舊公司知佢過左黎
所以佢乖乖地低調 做左半年以上先落linkedin會好啲 寧俾人知莫俾人見
公主下次行玩膠mode算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞