[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
直接問~ 請問, 唔該, 已經夠~
你個問題之前係line 同HR 既discrepancy
之後係問, 點解明知請唔起都去見
我仲以為係2 個問題黎
無謂左添~
格局問題, 細的大不了, 大的細不了...
唔係~
女神肯同你食飯唔等於啪得
啪到先計數
唯有再等下,個日朝早in完晏晝叫我補資料同約body check, 之前見啲位都冇咁約我
其實佢錯唔哂,只係呢度係香港
外國唔少地方係僱主於job ad開價,中低層通常都係不二價
有政府想立法禁止查詢僱員以往人工Tim,不過我冇跟進是否立立法成功
你都識講係香港啦 工會都冇啊
(廢reply+1
師兄
我就係其中一個有請開人既line manager
有時 line manager自己覺得個salary range 同公司政策有不符係好正常嘅事
Profit team 還好,起碼個manager 知請左個人返黎可以搵得返幾多,有得傾下
Back office team over budget 就真係無辦法

Expected salary 同bunget差太遠通常都唔會見
但我留意到近排有好多人expected salary 開得勁高
根本係預你還價
或者當你開4萬,而個位置係預3-4萬
但interview期間發現你根本唔值4萬,所以只會開3萬五比你,要就要唔要就算
cv唔比current salary 既candidate好常見,但通常去到interview都會比返,如果堅持唔比都幾肯定係唔會請

仲有,有時啲人工福利問題,manager知道都扮唔知係好常見,因為好多公司唔同grade有唔同福利,真係會驚答錯,到請左之後傾offer搵HR做醜人都係常有既事
大家打份工姐
依家係HKU 讀緊BA global creative industries, 畢業想出黎做marketing agency 過兩三年轉inhouse, CV有一份social media admin intern 一份marketing (偏advertising) intern. 本科冇咩學過market research SEO google ads 個d 都係media 同culture 為主。 請問覺得minor 讀marketing,IT嘢 (IS 或IM), statistics 定外語會對CV 有幫助d?
其實以上skills 唔介意自學,亦知道minor 唔會show 係cert,不過對於搵fg 工黎講邊個minor 吸引d?
呢個似職涯規劃多啲 唔敢亂講
你當係老屎忽吹水啦
我自己覺得minor真係睇你興趣
就算major讀咩都唔一定做返嗰行
更何況個minor
反而你嘅intern會緊要啲
我自己都請過本科唔係讀HR
但有過HR intern嘅人做自己intern(where當時佢有好多本科讀HR嘅競爭者)
而佢畢業之後都好順便加入咗HR行列
唔係
你迎合左佢,得到一份你唔鍾意嘅工,咁有咩意思?
同埋你會比左錯誤嘅expectation人地
有冇方法可以婉轉啲同agent講,唔想去一間太chur嘅公司?
新名喎
第一次見依個字
Agent怕咩直接講
唉……又要對payroll
我想改做月薪42萬比卡超
怕俾國安搞
Thanks!咁我都係跟course curriculum 睇下讀咩好d

BTW 再問下因為依家yr 2,
如果想入大d 既marketing agency 出年搵咩intern 好?
應該搵digital marketing,strategy定仲有咩title (唔太熟sorry)
聽講yr 3 intern 重要因為可能會有return offer,如果marketing agency 有冇呢味嘢?定inhouse 先有?

最後其實有聽過marketing 都有類似big4既嘢,係咪同advertising 既A5唔同,究竟係邊幾間?因為上網搵唔到,都係朋友口中聽番黎(始終唔係本科冇咩career support)

感激!
你想做agency? 4A?
係呀想做d 大既agency 可以接觸多d field 先揀inhouse 既行業,請問4A分別係咩呀 thanks!
4A 係一個organisation
fyr aaaa.com.hk

btw 真係有興趣入嘅 學下SEM 睇下news
冇死ge
如果有intern offer關事既 go for it
希望你仲有熱誠去投身呢行 都希望將來有機會見到你

ps 2022 FG 4A小薯 啱啱入行
Thank you! 都希望將來可以順利入行啦
真 especially in mkt

exp is more important than ur damn major.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞