[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
可以試25 test water 先啦

你不如睇左我YouTube 黃色個系列先

答得好詳細的
我都見到好多crypto exchange
好,thx
下,咁點了解
我覺得呢行喺香港opening都唔係太幾個月搵過工 請得最多就係d crypto exchange

未訓醒打錯晒字
我除左第一份工,之後都冇拎過GPA出尼講

有時唔係想做old seafood,係有d人未到某個水平對事情有錯誤既幻想,既然係積陰德post,係度講下事實比大家知啫

你唔好嫌我阻訂就得
感激
我其實cv都冇提gpa,只係有ching見我答完佢我讀緊cs都繼續問我有冇technical knowledge 我先再elaborate。我冇走去報3個月啲bootcamp而係走去大學讀返個diploma就係想學多啲/揾工時比較有說服力。如果咁都完全唔計technical knowledge,我都冇野講。我對pm嘅認知係pm唔會同engineer講具體啲code要點寫,所以唔知佢指嘅technical knowledge 係咪software development方面。我有同事都覺得我連ad campaign management 都係偏analytical,所以覺得我讀cs唔出奇。
佢自己連做乜都唔知
pmm 同pm完全兩個唔同職位
但佢就整條product management link我真係笑撚左

pm亦唔一定要cs degree
但好多時要有IT/engineering底
有好多要求有UI design background添

至於pmm就diverse background
你個名
佢自己上黎問 我講個事實出黎就拋書包話自己乜q科A
講真 除左fg會睇下你拎咩grade 做左幾年野後有咩公司會理 wfc
:o
知串過你 小器想報復啊?
呢度係香港啊大哥
有幾多個apm program train新人啊

香港apm/pm係suppose請你就落場lead team啦 仲train 如果你新人係pe做起啦

pm個role做咩 藍絲已經講左我就不解釋

讀cs就做到pm? 咁點解你唔aim at developer?
我bac讀marketing你又唔滿意,依家讀cs你又唔滿意,咁我都冇法子架喎,我都唔能夠滿足每間公司嘅要求。
咁你想做嘅野係pmm啦
go to market呢啲唔係pm要諗嘢黎 係pmm做嘅嘢
咁得人驚架咩 有community
具體要睇下間公司點define pmm,我見過有一個pmm嘅job posting同其他product associate嘅job ad類似亦有pmm係叫人用social media/其他platform宣傳,咁同我依家做緊嘅野一樣,只係產品類別唔同。如果涉及product roadmap/consumer needs已經算係pm嘅其中一個aspect。

大公司係咁分工 至於細公司可能會將pmm/mktg group埋一齊
我唔係想否認你對你行業嘅認知,我只係針對返我見到嘅job ads佢地寫咗啲咩而去報姐。方丈話job ad內容唔可信,咁我冇嘢好講。反正我遲啲會報多幾範嘅工,有offer再算。
但我想講#1.係香港根本唔多openings 有嘅都係start up黎
同埋香港冇乜公司真係行到scrum/agile

但有technical底就唔洗係cs
IT/engineering 底係for 同IT9 溝通
唔會俾IT9渣流灘

banking要埋UI design exp添

#2 係pmm role黎
其實你又未番香港,又未有interview,所以有都係你覺得你校友認為
到底個market係咪如你想像,一概唔知

你個product knowledge係香港得唔得到承認都係唔知,不過係香港,讀果行唔等於做果行

如果唔係呀股民一個兄讀supply chain應該一早搵到related既工,唔洗日日叫春啦同靜1靜係我d post放負評啦

不如你返左香港行動左先,咁先有討論空間喎
純粹提醒係 pmm 同pm要求唔同
前者mkt-focused
後者product-focused

如果你要explore consumer need+ go to market
pm 唔係你出路
pmm先係
佢連個mkt/job role都唔清楚
美國大把 IT公司 大把機會

同埋按佢描述 香港pmm/pm role真係唔多
好多都要有hands-on exp 一落場就識行識走 人工先上30k up

正如我舊公司internal搞HR SYSTEM
PM 都係digital HR 嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞