[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
可以問
唔係話哩句= 你失敗, 係唔好聽到就覺得有機
咁嗰4k係咪好影響你
如果係就唯有建議你唔好take
MT PROGRAM (起碼我已知嘅大集團)都係全人類同一起點
之後再靠appraisal 攞增幅
你呢個原因就算係兩份普通工嘅offer都未必r得返嗰4000
更何況係MT

題外話再講多句
18k嘅MT program 似係二三線公司
係咪值得入都已經係考慮因素
真mt program個paid應該足以令你滿意
想拗very likely假mt

想了解你個rationale啫
男人視覺上...明楨大波d
唔好問點解,我都唔知
就好似見工一樣,感覺上人地好d,係咪真大波in number無得拗
過左1個月
依家係第三個月
我想搵話事人
但當我記得時又多野做/唔記得/佢唔得閒/佢出左去

問唔到
如果搵HR 會變左搞大件事
呢一個到最後手段先至做
問唔問對於人地decision完全不受影響
如果你問左會心安d,就問啦

好似拜神咁,你拜左個心舒服d既唔會阻你,至於神明顯唔顯靈就唔係凡人控制到
我有個突破盲腸既諗法,以下開放討論

而家封左關都番唔到大陸,開番關再搵,可能都一年後,到時先算?
做熟咗又係一個考慮因素
咁都要一綫有offer 先得架~
我知, 腰細既問題
係咪都7 ,問左可能有答案
why not?
咁你可唔可以下次一見佢就問, 你都唔上心, 記得先問...
good point, but 我hunch 係MT 好啲, 100% 冇ground
加油啊, 一次生兩次熟
好快會慣
第一次唔痛架, 黎黎, 放鬆啲, 冇事既
點解一間大公司可以比左個offer人,然後過2日話要hold 住先,乜口頭承諾唔係都係法律效力?
我都識人有,果種係叫你返上去1個月以上,呢種其實還好

但返大陸一般難搞係即日來回,或者星期一上去星期五返落尼,而家封關就冇呢d
一向都係, 你收到google offer 都可以簽左約再反口
都係方方有道理
方丈你好呀,我依家經agent in緊份工,上星期五agent話新公司HR覺得我ok依家過緊d approval野,但未出offer,想問去到呢部係咪算係請架嘢同埋想知成個流程正常要幾耐先出到offerthanks
其實調返轉你take佢offer
轉頭accept第二個offer佢都吹你唔漲
只能怪自己無咁有吸引力佢非要你不可
個樣唔得啊嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞