[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
其實呢條友仲咁認真覆佢 為乜呢
我都覺自己應該收皮
所以咪問兩句

Corp 嘅Rm 都唔係sales啦 雖然都係垃圾工
RM唔係sales咁係咩
咁要搞清楚Corp 同Retail做咩先

但唔係IBD都係垃圾工 無咩好解釋
relationship manager唔係sales?
唔通做analysis?

[url]VP/AVP, Corporate Banking Relationship Manager

https://g.co/kgs/bUZPh4 [/url]

不解釋
Corp RM 就係一半做Credit Analyst
同一般認知嘅Retail完全兩樣野

不過唔係IBD 都係垃圾工
最簡單 你睇半澤直樹
就明個分別

但都係俾狗做 只係舒服過做retail
咪又係要sell
做乜呃自己
咁IBD都係sales
只係你睇中做 RM似乎就係做分行賣保險
RM唔剩係叫人賣保險架喎
叫人買證券/基金?

奪命金都有做啦
咁老實講
去到corporate banking 就冇sales咁簡單嘅
始終對口就係一炸公司唔係人
不過我認同嘅係都係工一份
唔需要睇到自己咁大
未去到有公司share收嘅一律唔當高層
我就係地底泥先上黎問

Thanks 絲打
B2B sales
要跑數=sales

銀行title如浮雲啦 個個AVP VP SVP
唔使客氣
大家討論下
你可以咁理解
但門檻的確係有唔同
流失率同需求喺人工有反映到出嚟

最後個句 我認同
所以我先會話
未有公司share收一律唔當高層
呢個都係年中咁多Corp RM 搵緊成球野一年都要轉行原因
做Corp Bank 做到最盡都係咁

反而做其他行業中型公司你上到最盡做Director 都得
做Bank真係成世打工仔

IBD做幾年幾層樓退休唔計
salesperson turnover不嬲都高
銀行sales仲慘 捽數捽到好行
咁無論咩公司上到director都唔係淨係講能力
仲好講際遇
你同行多就自然競爭大㗎啦
呢個唔係淨係你哋
係所有前線行業通病嚟
邊個唔想坐Back office做揸旗嗰個
都想問吓
今日出咗offer 係perm工 但係個program 又叫18month graduate training program
如果想問清楚HR職職既一啲條款 應該點問
因為自己唔想簽左啲一個period唔走得既賣身契
點樣問會問得無咁明顯地表達自己諗緊辭職
諗唔到用咩Terms係封email到
見咗兩round interview 而家準備下round 見HR,
請問多數會問啲咩?
人地自我感覺良好就得
問佢幾時簽約,睇contract terms
你問得都知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞