[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
https://youtu.be/nA6fKRNJw24

過左probation 先落linkedin啦

有court case講過有僱員簽左競爭條例過左去競爭對手都冇事
expected方丈晨早答左你25k囉,但唔係寫包單你搵到,巴絲提緊你要考慮埋你個方向有冇錯,驚你諗得太美好,番到尼先唔係果回事啫

請一個人要pick up vs. 請一個已經有hands on skills
當冇後者尼見工咪考慮前者囉,加油你會等到嫁

你值得付出呢個成本
佢自己#35 留言
associate/assistant product mgr係junior level
我冇提過AM呀 如果你係指APM嘅話,有啲公司個product team就只有product manager同埋associate product manager,冇其他下屬要lead,title inflation 唔係我創造出嚟。我已經重複咗我要揾junior post應該已經重複咗十次,我都攰了。
我唔會再答佢 屌極唔鬆化
冇其他下屬lead = individual contributor
But it doesn’t mean it’s junior
有啲job ads寫明junior/entry level。如果我睇介紹feel到唔係junior已經冇報。我控制唔到間公司點稱呼佢啲職位。
sis you are right
岩岩search下product executive, 勁少opening
係寫緊junior呀,不過要求2-3年經

good luck to him
唔好咁早放linkedin, 等舊公司忘記左你先
不過,其實都瞞唔住,新舊公司有合作,可能stakeholder吹番風番去,你唯有低調低調
thanks,我主要係想報可以transfer到我marketing work experience 嘅工,只係大家針對緊我有幾多technical knowledge。market research, strategy嗰啲做咗4年。
神早講左香港少openings
又一隻牛皮燈籠
he deserves the cost
邊個得閒針對你啊
要transfer到mktg咪pmm/pme囉

講左十萬九千次啦 你真係人如其名發雞盲架喎
屌 對牛彈琴咁
打J巴送中巴同我咪同你講緊你經驗transfer到咩
同實際香港PM係做啲咩囉
咁都要知你有咩technical skills先可以傾下你返嚟做得啲乜㗎
講你又ban 係咁話你見到唔係咁
咁你做乜上嚟問啫
佢抵死嫁,當佢番到香港乜9product都搵唔到既時候

咪賺左陪屋企人既時間囉
呢d唔可以用錢去measure既又
提左佢就算入門位都大把tech guy同佢爭嫁啦,佢冇edge
你唔好太招搖過市,冇人得閒搞你既
藍絲都發忟
佢下下話title inflation 模糊焦點

你又啱喎 親情無價架
其實返黎佢可以有另份新工嘅- 量地專員
唔知方丈熟唔熟IT呢行 但都想請問下方丈/大家點睇係Vendor/SI 到做BA role 我諗住去捱一兩年之後轉番入in-house同埋 想問下 覺得做 E-commerce /web 之類 前景如何 唔該
在世間遮風擋雨有一種愛~~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞