[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike

真係有睇開片?
你講到你嗰行少人做
仲玩啲咁嘅嘢?
因住兩邊都得罪哂
收到Hr notice .再in Hr 睇黎就算拎offer都要再等好耐

出得起錢就要俾你?
應該會出counteroffer 實出俾你啊?
hi 方丈,今日resign 嗰陣唔小心同上司講左新公司係邊間。如果我上司識新公司的高層,叫佢地唔好比請我既話。有冇機會影響到嗰已經簽左contract 既offer新公司都幾大間,1000人up mnc.
on99
講完
係咪真係有機會冇左個offer
你冇得罪人應該唔會搞鳩你
但你真心on9
但大公司有哂policy簽左contract 應該都安全?
如果唔寫expected salary有咩方法可以令到hr 講個position 嘅salary range 令自己拎到upper bound offer?
一個專業嘅HR係唔會隨便同candidate講個range
你想拎upper bound 嘅大前提係首先你要值
你值嘅話
唔使你chok
HR都會俾高人工
不過普遍都唔會俾太高
因為仲要睇埋peers
同埋快到頂對你自己都冇着數

In a nutshell
冇方法
首先我唔知點解你會覺得老細會走去同你新公司嘅人講唔請你
其次係如果佢哋識而且熟到會講你嘅話
早係你遞信之前你老細已經會知你搵工有好路數
再再者 1000人左右嘅MNC唔算好大
又即使再大嘅公司簽咗約都唔係冇收返嘅可能
咩叫值?hr 睇心情判斷?
已經試過兩次line manager 話ok,但hr 出offer俾唔到價
點解快到頂無著數?
我淨係知價錢唔到係好影響我下一份工嘅價錢
唔係睇心情
係睇你背景經驗peers上份工嘅package同巿場綜合出嚟
HR其中一個作用就係阻止你口中個啲line亂出價俾candidate
快到頂咪冇得再加囉你出咗嚟做幾多年嘢呀大佬
即係請唔請人決定權都係hr 到
唔好玩啦 年年加人工都係追通脹咋 鬼係加人工
個啲line vp 應該係唔會知我叫幾多 因為佢有問我叫幾多
請唔請人同俾幾多錢係兩件事
你搞清楚啲邏輯先
加人工如果只係追通漲咪即係你表現未好到公司會另外加俾你
明未?
最後個句完全唔知你想表達乜
如果佢唔知你叫幾多 佢究竟憑乜話ok?定你所指嘅ok唔係人工上嘅ok?
如果係咁 咁同HR俾唔到價有咩關係?
俾唔到價係你自己主觀意見
唔係HR唔要你
如果係話人工上ok
我會話你口中嘅line 都係廢同冇經驗嘅hiring mgr
因為有經驗而且專業嘅話都會留返人工呢part俾HR
hr係有權俾意見
話明human resources 點解冇say
請一個人要budget 人工會參考benchmark survey同埋你的經驗而定
唔係你話叫幾多就叫幾多

大公司hr就係制衡line權力囉
點解呢派多咗啲人一入嚟問問題就咁冇禮貌
越嚟越燥
呢啲人真係唔撚回應佢
冇禮貌老撚奉咁 覆佢都哂時間

呢啲仆街唔值得躁底死自己細胞
你唔滿意人工可以reject offer 冇人阻你發達
同埋你上黎問問題呢度巴絲唔係老奉答你
純粹好心義務幫人 咁不滿有本事就向hr表達而唔係網上兇狠現實碌撚

人地指出你logic問題就起哂鋼
連基本禮貌都唔識 返幼稚園讀書啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞