[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
*寫過
我本身冇techincal knowledge 所以咪讀緊囉,係咪要我寫到出面俾你知data structure &algorithm,database, formal languages嗰啲拎咗A
product roadmap呢? 你要決定feature priority+ feasibility喎
都要聽engineering+customer feedback架
點會唔理engineering team

pmm 同 pm亦係兩個唔同role
好叻啊
hands-on exp?
我想揾junior job咋,product associate/apm之類你係咪做開pm嘅hr/hiring manager先?你啲語氣又係嗰啲大學畢業就要有三十年經驗先請實習嗰啲離地僱主。如果你唔係做決定嘅人咁我地不如end topic啦
apm都叫junior level真係得啖笑

呢度係公開俾人討論同埋冇收你consultation錢 唔該你態度好少少

我唔係HR亦唔係pm 但我經常同product team溝通 用我親身經驗同你講 你係度串柒柒

你形容自己咁叻唔洗上黎問啦
好多人轉入一間新公司都會馬上學嗰間公司啲野,除非成世做死同一個product。有啲公司冇product assiciate,只有apm,title嘅名間間公司都唔同。好多product associate同apm嘅job冇要求人有cs degree,有business degree已經可以,我走去讀cs只係想提升自己嘅競爭力。另外你問我有冇hands-on experience,我有transferrable skills你都會話冇關架啦。姐係做ads唔使同web deve嘅人coordinate嘅,做ads就唔會諗strategy做market research嘅,做ads就唔會分析數據嘅,做ads就唔會同客溝通嘅。我返香港都只係想陪屋企人多啲時間,唔係要被人講到自己一文不值。
送中師巴mean但佢不無道理
你自己本來話做緊social media佢咪指出同你target嘅嘢係兩件事嚟
Title 係死 但APM點睇都唔係junior post
我同意你講一定係入到公司先會學嗰樣嘢
但唔等如你乜嘢soft skills都唔使
就算宏觀啲講
Social / product marketing 同product management真係兩件事嚟
你講嘅market research data analysis 同客溝通係PM要做嘅嘢
但唔係唯一skill set
PM 仲要顧及埋technical delivery costing 等等好多嘢
呢到冇人有責任需要take care 你因為咩原因返香港
你係咪一文不值其實wfc
但你問得問題
我哋就會如實答你而家普遍香港嘅情況係點
Humble少少啦 睇你都似係美國返嚟
咁咪聽下香港人係點睇你口中嘅行業囉
唔係唔啱你聽就係踩緊你嘅
apm全名係associate product manager,美國有啲tech公司有開apm program去train新人。係唔係誤會咗apm=assistant product manager?外國唔會咁叫。我本身都好humble冇諗住講我成績啲嘢,我已經答佢話我讀緊cs,然後又依然話我冇technical knowledge。
收到美資公司grad job background check 但係之前大學食左個demerit會唔會好大影響?
個demerit唔關出貓 plagiarism嗰啲事 係喺hall屈蛇俾人捉到
小朋友
成績唔係一切
你成績幾好都唔需要拎出嚟打飛機㗎
同埋你既然問得香港嘅嘢
就唔好開口埋口攞美國嘅嘢嚟講
送中巴已經答咗你
喺香港AM就算唔係中層都至少係senior位
更遑論係有program去train新人
問完又要challenge又要唔信
咁你唔好問啦
係唔係junior level我當然唔會靠睇job title啦,就算同樣係香港唔同公司都唔同title。我想揾junior位,而我見到有job posting都有寫fresh grad都可以又或者甚至冇提申請人要識tech。我個問題係expected salary點寫。就好似另一個po有人問marketing executive同marketing officer邊個高級啲,答案係間間公司唔同。
其實香港既product manager / product owner有兩大類

1. 偏向IT既 一般都係d software house / bank等先會有 有少少似pm係要負責番成個product既road map, resource, timeline等 要同番business / IT去align requirements等等

2. 偏向marketing 好多時要做market research / marketing plan / product launch果d

1既話其實一般都唔太需要hands on technical skills, know how就得…project management / industry /product knowledge先係重點

2就更加唔需要…通常係請marketing底既人多

唔知巴打你想做邊種
長遠嚟講如果有得揀&唔睇行業,想揀第一種。但係banking嗰啲似乎好睇重你有冇finance工作經驗,我基本上冇。之所以會考慮埋product marketing 純粹係想多啲揾工機會。唔係話唔鍾意product marketing,但我鍾意諗從product著手嘅嘢/諗新product多於諗點去推廣一個已經「完成咗」嘅產品,唔係好想就算明知個產品唔係好得都只有求神拜佛啲人/客會想用嗰個產品。
Sorry,睇錯咗第2段,以係純粹marketing。2都ok,只要個職位係可以令個產品好啲就已經好滿足,同埋個title相關咁樣日後轉工都容易啲。
你好方丈我想問

我做咗超過三個月未過試用期 但又未夠一年
萬一間鋪倒閉
咁我個下場同過咗試用期嘅員工 係咪會唔一樣?
佢哋會有補償我就冇補償?

以上暫定區會倒閉(
真名黎
請得FG就知會行畢業典禮
我係到啊
一向返工先覆得最密
佢覺得自己underpay 係覺得only
無背景 可能佢over / 佢同title 同事更over 都未定
佢講Ocamp, 似入去做獸父
呀唔係,係入去幫手
呢個未必預左
F and b 唔一定亂
但turnover 會高啲
所以recruitment 忙同OT係正常
同埋你中唔中意哩行先得架
你而家幾多
做緊大firm 定agency
有冇任何product 底先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞