[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
miss 左你話唔好做
咁你個行咁細, 你係荒島, 女人就個幾個, 男人唔多但唔係冇得揀,
你sure 你要mess with 個幾個女人入面既2 個?
誠信問題, not for rehire 個啲咁
同埋炒你
同dept? 正常真層冇咁得閒搞你
fail ref check 已經講完
你要搵PTGF/BF, 做乜要用自己真IG, 仲要IG profile pic 係大頭相
冇可能
你同人講價, 點可以唔開價, 又可以拎到人地心入面底綫?
因為講左一千次, line manager 係會9 開價, 乜都話得
明明部門冇budget, 明明個位就係得咁多
想請人, 乜都up 得出
佢地唔知, 即係更大可能係佢地亂commit 野俾candidate,
HR 所以先唔俾價佢地
但HR 控制唔到佢問
同埋幫line
真心, 如果有line 見好就話要, 但明明個價升internal 人仲好,
HR 係提line, make sure d decision 盡量well made
係咪... 個幾日
我又買左對鞋, 心情胡錯
嗯嗯, 我都明你覺得哩個process 好on 9

我支持你係同HR negotiate 個時, 死都唔好講current
19 offer 一律唔好take
啲onL79 HR 理佢做乜
唔同dept, 我報新公司嗰陣冇填依家做緊嗰間公司, ref check 應該唔會揾佢
咁係咪安全?
了解
其實呢... 有冇聽過一個meme
: 大師, 乜野係快樂既秘訣啊
: 千萬唔好同on 9 仔嘈交
: 唔係喎大師, 你唔啱喎, D on 9 仔真係唔屌唔得又乜乜乜乜架喎
: 你講得啱
我意思係個vp 係咪唔知我開咩價 然後叫hr 出offer俾我
但HR應該係一開始就見到expected salary, 其實都知俾唔俾到, 俾唔到點解仲要in
可能係到都算耐 少人啲屌我
我以事論事咋
咁議價一定係唔想對方知底牌
咁俾咗current, candidate 一定處於劣勢
無理由俾hr禁住砌
最後大家都係靠咀炮落到去大家同意嘅價錢姐
可以送 啱既 袋俾啲囡囡
我唔打人的
我叫啲金粉餅去打的
打電話
拎salary proof 只係procedure
屌, 我怕甲由 係咪唔洗溝女了
低估左啲line
正常唔會
但你quit 個時唔洗話人知有第間offer
私人原因!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞