[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
pm唔識technical 食唔住engineer/客

我做sales
啲客同我表達features意見/見到啲bugs
我實捉住product manager叫佢同個客傾偈

啲客係IT人 佢要解釋俾個客唔識IT點掂

利申:公司係software company
其實會唔會係你接觸嘅product manager實際上係product owner?product owner係technical好多。一個pm舉過個例子係如果個網頁有行字唔掂嘅話product owner要叫dev team改,但product manager唔會睇依啲,主要諗strategy或者做一啲決定(e.g要唔要postpone一啲事去完成所有task定直接launch之類),咁我係想做呢啲位。但我好明白凡事唔會一步登天,所以有咩相關嘅位我都會報。product marketing 未必可以影響到個產品。個pm分享過佢一個case係佢個app仲有明顯嘅bug,趕唔切喺一個好時機發行,但marketing team想佢照launch個app,因為promotion plan已經準備好曬。個pm佢最後冇聽marketing嘅意見,選擇推遲發行時間。而我都認同個pm嘅做法。
如果我見工 唔講未過試用期
對方會知道?

另外份工本身都想走
不過貪佢工作量少輕鬆

如果佢真係就快執應該都係嚟緊呢三個月嘅事

另外政府好似有補貼派落嚟
要等月尾先知有冇補貼

就係貪呢幾樣嘅所以 我仲未走
打個比喻即係過咗試用期嘅員工
賠一份
我就賠半份/無

咁樣?
product owner/pm咪又係嗰類人
有啲公司撈埋做project manager
pm要 technical 係big plus
你上linkedin一轉就知

pmm同pm係work得好close

pm明知有大bug梗係企硬唔release啦 想俾客屌老母咩
而pmm要硬推係on99 有事絕對影響reputation 冇sense
其實你指嘅technical 姐係咩呢?點解覺得我冇可能學得識,就算我入咗間公司做住marketing先都可以去學返間公司個產品啲嘢...我真係有問過啲pm佢地覺得pm同product owner有咩分別,佢地都話po偏technical。anyway,揾工都係睇具體做咩,title唔一定match,就好似香港marketing好多都係sales。
你咪鬼理佢啦,佢覺得會搵到工,覺得人地個job scope會跟佢認知咁𠝹,由得佢自己硬食個cost啦,因為佢都唔明香港個ecology,都未入行講到自己好有睇法咁

香港尼講,大公司應該入唔到,細公司分分鐘一個做晒3個role既野,而佢係potentially被認為tech白紙

所以我一開始就建議佢係美國做完起個靚機先返香港
一係返尼香港in下睇下實際人地對candidate有咩要求,再adjust搵工方向
你好方丈我想問
拎唔到之前份工既Employment Proof可以點?
之前份工現金出糧完全冇理到mpf,如果真係有offer應該點?
如果佢話請我但我又想去多幾個interview先做決定要點答佢?
職場新人唔好介意我問埋d低能問題
佢以為我呃鳩佢 成日我覺得 我認為 係要同人拗
是但係linkedin/ job agent job search
啲pm工都係要求technical background /UI/UX background
同埋4-5 yrs+ hands-on exp
仲要玩埋agile/scrum

唔洗technical 底的pm 其實係pmm
pmm diverse bg 我已經上面講左

你講得啱啊 呢啲工種美國根本大撚把
係美國起個靚機易過係dying city Hong Kong
如果佢要亞洲搵 去都去Singapore啦
其實我揾嘅位主要係product associate,隨便你點分佢係pm定pmm。大部分香港嘅job ad內容都大同小異,唔係我憑空捏造出嚟。如果job ad啲內容唔係好乎合現實咁我都冇咩好講。Product associate係junior位,我冇諗住一嚟就報product manager。
現金出糧有冇簽收單?
合約呢?

以上都冇
同老闆講reference check 落佢名
你話搵associate/assistant product manager 鬼係junior post
我唔明點解你要係咁拗呢點,我有睇JobsDB同LinkedIn啲job ads,啲公司係咁寫咪咁寫,唔通我走去send email同hr講「喂你job ad個職位唔應該係咁寫喎」咩。我係用keyword去揾相關job posting,每份都有認真睇曬,如果覺得唔係junior我冇報。
同你講都哂鳩氣
我已經講哂所有野 聽唔聽閣下自理
同樣,有公司請manager係要十年經驗,有啲公司只要求5年經驗,大家都係叫manager。咁你都可以話十年經驗嗰個可以做director。
Pass 左 director and head of department interview
Hr final interview 然後佢話下星期五前會有回覆比我,係咪都大機會有offer
Pass 左 director and head of department interview
Hr final interview 然後佢話下星期五前會有回覆比我,係咪都大機會有offer
問埋expected salary
平常心啦
肥方都話一日未出offer都要繼續搵工
你返左香港send左cv先,到時你自然就知合唔合乎現實嫁啦,叫左你唔好盡信job ad嫁喎,
永遠都會有handle ad hoc task as assigned包你底,呢個成本你要硬食

你咁有信心人地請你咩,咁你諗下同緊咩人競爭緊同一份工? 個個都做左兩三年p/sa,你覺得自己贏面係邊度啫?
搵工根本唔係睇job ad寫咩,而係睇competitors

cv都未send,interview都未有
係係係,你岩
發夢上到太空都無問題呀
唔係你覺得你學唔識
而係你已有嘅skill set未必會搵到你想要嘅title
香港亦唔係得你一個人才
我要搵有經驗嘅人都唔難
其實成位對話已經偏離曬主題,我本身只係問我expected salary寫幾多,係後來變成大家問我有冇technical knowledge,又講到就算我喺大學讀comp sci就唔算,咁我先想解釋返我要揾嘅工唔係software development 嗰種好專門嘅工。
講真even product owner都唔會真係寫code,反而係叫engineers去實現po諗出嚟嘅要求/user stories,講到我好似成世都唔會pick up到pm需要嘅technical skills咁。你可以直接同我講要學technical學幾深囉。我比一般marketers analytical好多,鍾意計數嗰啲,有心學technical點會學唔識。
唔係
只係「得閒飲茶」
所以我咪報junior位囉,你當我fresh grad囉我幾時有話要同啲已經入行兩-三年嘅人爭同一個位...
係你自己一開頭同我哋講話AM title..
後尾先改口話junior post
就當你係話你口中junior 嘅AM啦下
方丈答咗你
俾盡25k
Ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞