[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
以我呢個grade
又唔覺我問一問會反口

anyway 多謝你意見
請問辭職notice period 期間可唔可以請SL?
但每走一個人,都唔係咁容易請得返,其他人只會頂得更辛苦,我都係會幫佢fight counteroffer
想問下同一份工,但係有兩個唔同嘅Agent搵我
呢個情況有冇咩特別嘅處理方法?
唔記得咗邊個得一頁紙邊個可以長d
有需要咪打埋軚
RM有幾高grade?
AVP anyway 我唔係用迫嘅態度問
and 知成行corp bank都缺人

問一問無壞

多謝你地意見
我唔係問題㗎其實…
其實銀行缺人係人都知
但唔等如你個人值得到攞住第二個offer銀行會出counter offer俾你
Offer收返就未必
但通常呢啲情況都係唔阻你搵食
Erikson 巴只係舉出最壞結果
但佢都係想點醒你要衡量可預見最壞結果
畢竟RM都係啲HR肯出錢都有得揀嘅職位
唔係講兩句撻個grade出嚟就得嘅
Retail 可能會驚

Corp Bank真心唔擔心會有呢個問題

多謝你意見
既然你唔驚點解又要上嚟問
純討論
其實我問題唔係會唔會反口

不過都多謝樓上巴打意見
如果針對返你第一個問題
只可以話如果你個間係大行
有哂policy guideline
就唔會淨係因為你一個corp bank RM
無啦啦會開個offer話俾你過probation加人工
咁至於直接counter offer
就因為程序上要重過approval
好大機會都係得個吉
最嚴重咪就係連本身個offer都會冇埋
你arm呀,有料嘅使乜諗咁多呢啲野。就係覺得自己無實力,先至搵其他方法嘛。
Thanks 絲打
以上內容不適用於中資銀行
本人零中資經驗
你唔係line manager唔好吹到自己係,幫人fight...你連自己幸福都未爭取到

budget幾撚寶貴,同事想走仲乜阻人發達
如果你搵左第一個agent present你cv,就要話比第二個知
無general方法
一係你出多d info,你做盛行,struggle d咩,想叫幾多,加一堆follow up question咁可以work個tailor made既旁門左道比你

你意下如何?
avp就收皮啦

sales個個VP grade up
有幾高啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞