Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
咁你準備定銀包買expansion就得,core set係試玩嚟
個人覺得 SOLO 神作 , 最高級 探險+生存 遊戲.
注意遊戲 沒有故事但有簡單解謎

不過續作都KS左幾年 離發貨不遠? (好似係)
你中文定英文? 我有cycle 1 英文 擴放
新界西至油尖旺都ok
想要唔太嘈,光線充足環境舒服,職員正正常常,靚仔/靚女就最好
職員都要靚仔靚女 咁高要求
玩board game 個個都係靚仔靚女
其實試試正正就好好多試過有間有陣怪味,啲職員又有陣怪味,啲棋摸落又唔太乾淨咁,感覺好唔舒服…
玩簡單難度先再衡量加唔加難普通或以上非洲起上嚟會灰機
油尖旺就好多間 新界西就荃灣有一間叫桌悠
可以睇番第一版既良心board game舖list
留個tg來!
人垃圾
打手
想聽
咁你玩唔玩
如果你有一班可以互相傷害嘅朋友可以玩歡迎回到地下城,平平地細細盒
Party game好似無咩人提電車難題?佢寫max 13個人
睇game play都幾地獄係自己個邊路軌放好人卡+係對面個邊路軌放壞人卡+特性卡,引車長撞9對面,好快就一round
感覺好適合係係cafe落完單等野食個陣玩
https://punchboardgame.pixnet.net/blog/post/511578034
https://youtu.be/G5N8wgytX6o
bga
佢既評價都幾兩極
佢係主打探索多過睇劇情既game有少少解迷成分
玩上去個體驗好immersive
但一般啲人話既最大問題係太grindy
你會晒時間去打獵生存多過真係探索如果唔係好易死
如果想focus多啲落探索解迷既話可以睇下Destinies
我覺得agricola太chur啲屋企人食好多野
而且啲occupation card對勝負影響極大
要玩熟啲先識點draft
但如果唔draft既話又可能會唔平衡
我鍾意玩fields of arle多啲 感覺休閒啲不過bga無得玩
冇玩過uwe rosenberg d game,有d想試caverna
唔知anno1800 expansion 幾時出,想一次過連base入
Caverna要有expansion先得
無expansion嘅話 玩多幾次就發現套路差唔多
808樓上仲有幾間大房
多人去/同老細玩熟咗 會開比客用
進擊地下城 合作同時要鬥揸流攤
鯊口餘生 撞機攬炒game,最尾果個永遠受圍攻

不過逃離阿特蘭提斯真係每揭一塊地都異常興奮
我之前睇另一個game play覺得麻麻地,比較悶兩個鬥作一個理由,但揀撞邊個又唔需要理由全憑主觀
但13個人冇乜game可以揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞