Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
已經睇化左 , 唔會 fear of missing out
area control 鬥高分
睇左佢無standard flow
總好過買完變shelf of shame
想要Panam,即係逼我買add on
始終唔係恆常開game , 呢家留係度D game 一係宴客 一係自己最鐘意個D
如果收藏真係多多位都唔夠
話唔定呢隻都係未開就放
在六月份,警方因為接獲有人舉報,所以在一場栢龍與桌遊店合作舉辦的比賽活動進行期間,到達比賽現場巡查。縱使已符合疫苗接種要求及已掃瞄安心出行,但所有在場人士包括參賽者、裁判及栢龍職員最後都因違反限聚令而被罰款。

對於因為我們安排上之疏忽,而受影響的所有人,我們深感歉意。事發當日,我們已與受影響人士交代會馬上處理,並且在之後第一個工作天達成共識,由我們負責19位受影響人士的全數罰款,亦會退回參賽費用。慶幸的是,本次事件得到參賽者的體諒,甚至收到部分參賽者的鼓勵。 一句“辛苦你哋”,就有如雪中送碳,重新燃點起我們推廣的動力。

相信很多玩家都曾經在桌遊店留下了有美好的回憶;相信每一位加入桌遊業的人都抱負著推廣桌遊的初衷和熱誠。無奈過去兩年,玩家們被迫減少了面對面玩桌遊的機會,另一方面,桌遊店家們亦面對經營上的困難及轉變。故藉著疫情日漸緩和的日子,我們主動與桌遊店合作舉辦活動,原意是希望刺激整個巿場氣氛,無奈事情發生了。

但我們不會氣餒,辜負玩家們的支持。接下來的比賽安排將會有所變動,我們會向有關部門了解如何符合防疫要求,謹慎步署,以顧及各位參加者的健康安全,和符合防疫規定下繼續進行。同時亦會與各桌遊店分享經驗,務求為各位玩家提供更多見面切磋及以game會友的機會。

最後,希望每一位桌遊愛好者都能感受到我們這份熱情及誠意,繼續支持各業者及桌遊店,令香港桌遊市場健康地發展。
有冇人有留意blood on the clocktower? 成千蚊值唔值得入手
首先要考慮有無可能開到10人局
8人局都好似幾好
而家先發現到呢個post, lm先再慢慢追
唔知點解最近同朋友玩, 都係玩一次就開其他game, 好少重覆玩
對上一次玩左不了不了同排隊前, 幾得意又輕鬆
輕中策 互動性高嘅game有介紹嗎?
有時覺得好多engine building game都係輪流攞野
想再多啲互動性
冷門啲有Lancaster, 可以互相踢走對手騎士,投票邊啲法案可以叮分,每個位都極高互動,心目中難得既佳作,但唔知點解咁少人講
慘…
遇到好玩既就會玩唔停
bidding, trade and negotiation, area control, 合作,呢幾類通常都高互動性. worker placement同pick up and delivery就通常玩卡位
奧法之戰 draft牌砌engine搶分/打人資源
西國建築師 有綁架機制既工人放置
Space Base 擲骰gen錢gen分 人地回合都有野做 Oceans 打新既魚類物種出嚟食人地啲魚
Root算唔算輕中策
好似真係好冷門 冇代理
我研究下 唔該
好 不過有時未玩都未知咩類型
重策啦
有得打人好似唔錯 唔該晒
聽講好難 不過最大問題係中文好似斷晒貨
How about 波多黎各
你講嗰d都唔係輕中
西國建築師我覺得唔加第一個expansion有d悶.同埋呢隻唔太中我班fd口味.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞