Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
卡牌版建議等埋expansion 再睇,原版low player count 唔好玩
有邊隻係香港人玩得好勁 除咗大富翁
舊game多人玩過既應該有dixit,catan,駱駝大賽,阿瓦隆,矮人掘金
新d多人玩過既應該有驚爆倫敦,爆炸貓,截碼戰,azul,splendor,情書
好似大富翁咁唔係玩開board game應該都識既應該係UNO,三國殺,狼人殺,Rummikub
Thanks 但係我想問勁係玩得叻
近期好似唔少人係 網上平台玩boardgame 都有好成績
Twilight Struggle
之前BGP 有訪問過 好似贏左國際比賽
有冇介紹?
boardgamearena
估唔到carpe diem豪華版都出中文版
見到有隻幾搞笑 叫 9upper
但係咪唔襟玩, 玩多幾次就知晒啲詞語
今日已經聽到三堆fd玩卡坦島

究竟卡坦島有咩好玩
party game都唔預玩幾多次啦
有無巴打有玩過/入左 Unmatched: Buffy the Vampire Slayer
係咪最廢果set
去咗fd度玩mansion of madness覺得幾正
想問有冇d類似合作game又兩個人玩到嘅介紹
Jaws of the lion
你邊個位覺得正?
我點玩都覺得麻麻
反而你覺得卡坦島有咩唔好玩??
策略運氣溝通成就感全部都有,仲唔難理解
卡坦島的確係神作(雖然遊戲時間稍長
可能我骰運太差,當擲唔到你就真係無counter play,無嗰種有第二條路嘅得分方法
的確,開局唔好彩係會難玩,不過透過交換資源,絕對會搵到影響遊戲既位。
catan就好似board game界既大富翁 .雖然luck,不過隻game都有d策略,所以好過大富翁.例如你開頭擺屋你唔會擺2,3,11,12,你會想擺6-8.發展卡.我自己玩頭兩間屋盡量唔會隔太遠,咁會大機會做到最長路.
我第一次玩係大盒版,我覺得入面好幫手同好朋友擴充都幾好,增加左策略性又唔會令隻game太複雜,好幫手就手有一堆角色畀你用,用左一至兩次就可以再換另一個角色;好朋友就令到你幫其他玩家自己都會有著數,
就係擺6-8 x2都成日中10-12先嬲
早幾日同朋友玩左隻出包魔法師好好玩
幾考記憶力同計數
乜要嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞