Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
但即使係玩住學 實際上有好多野最後都係要講解要講既野多過root好多
例如engine房同船頭嗰啲行動要講
Craft牌要講點craft/有咩牌craft
遇到怪獸要講近戰/射擊
要講點執屍 執嚟做咩(去研究所研究弱點)
污染卡係咩嚟 然後沖涼可以沖走無感染既牌 做手術可以整走感染左既牌
完game既時候有感染牌又會點
事件階段抽袋增殖都要講 因為唔講既話玩家唔知道要留手牌

root只要教晒每個人個動物做咩就得 教完之後既過程smooth好多
認真,點基本嗰4個陣型,平民真係最難玩既。
複雜哥d game係咁,鍾意kanban ev同gallerist,主題夠現代
root要教每人做d咩 都要講埋其他人會做d咩
者係每個人要接受咁多個族嘅資訊

如果唔係就出事
行入民意地方原來要俾佢一張牌
消滅佢又要俾牌
佢仲會革命反你枱

雀要做d咩 佢好多分 要點可以令佢拎少d分

隻遊俠又係到做緊乜 好多嘢教
我知道唔啱我 太複雜
屌 有無巴打可以講下lost cities技巧
喺bga玩左12場 贏得2場
有無d 咩新game 想加入doc?
唔好意思,想問講緊咩game
Root
唔係合作唔啱你玩,驚你同啲fd打交
咁可以skip
聽日Game night
想問吓大家入完卡套放唔到內盒(膠盒)會點做?
個膠盒好靚但上咗套入唔翻入去
dominant species marine好好玩
bgg weight 3.9
gametime要2hr以上?
呢集有得揀玩長game定短game,短game 兩個鍾內完到
死症黎,好多game我一係就拆咗入面個內竉,
有D得咭既game我就用裝TCG既盒一次過入住佢地,個盒就另外搵地方擺。
我教人玩nemesis通常唔會講得太多,新玩好難會處理到咁多嘢,例如crafting果啲
我都想揾啲靚TCG盒裝晒啲LCG,但好似好難買到size啱又多分隔

有冇人玩過呢隻?好似討論度唔高
舊版幾出名.不過我鍾意舊版artwork多d
我想要啲TCG盒容易啲周圍拎
黎緊會入副
可唔可以教下點教會易入口d?
我自己未玩過,都係上網睇youtube d人點玩

呢個??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞