Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
唔好開晒5塊地
有啲地預咗蝕都要打嚟抽牌
唔該晒
想問埋呢啲翻譯錯game鋪係唔係冇貼紙更新架?
之前唔知邊個話想搵隻wink眨眨眼,呢個list有

結帳 【可消費劵】Selling 1000 Board Games 出售桌上遊戲 boardgame boardgames 桌遊,在 #Carousell HK$100 呢度搵到 https://carousell.app.link/Ii0FZfAs4pb
暫時無
上次問過game鋪,話遲啲有機會reprint俾佢派
巴打 會唔會keep原盒 定掉鳩哂
想問Nemesis 3個人岩唔岩玩?1定2好玩啲?
5個最好
https://youtu.be/RaLcqPwGQo0
可以參考呢條片,佢有比較1同2嘅唔同
請問大家知唔知有咩好game係有pc digital版,岩新手,短短地3個鍾內玩完架?
另加一個條件係可以用hot seat/pass and play
我明有實體當然最好,但因為環境限制,只可以用digital版同3~4人玩

暫時試左wingspan, 卡卡頌, root
感覺都 ok ,因為未熟既關係,睇左hidden info都好似冇所謂
買左未試terraforming mars ,splendor

through the age同 terraforming睇落好難..

唔知大家有咩建議
Dominion, Concordia, Carcassonne, Spirit Island
https://youtu.be/2oA8oa7iTZ0

一路睇老婆一路喺隔離話
「聽唔聽到呀」
「聽到未呀」
巴打仔仔幾歲?
Zombie kidz 我個d可能年紀大d呢個模式就算有mission我怕佢哋都會好快厭。YouTube 有段gameplay個妹妹玩得好可愛好投入
我依家首先考慮storyline fairytale ,輕鬆搞笑又俾小朋友試下創作同說話表達
玩偶就隨緣啦,唔知係咪真係有人睇呢個post二手group呢兩日都有人收呢隻game
全keep
我都明, 但真係上網睇人地demo 一次玩好過睇下個樣就買返黎, 會變左儲game 多過玩game, bg 最重要係有腳玩
就黎5歲,佢建議年齡7+但其實少兩三歲都玩到,最重要個主題attract到佢地就自然投入到
zombie kidz有13關平均玩兩三場開到新一關都可以玩30+次,呢個價錢黎講好抵玩
玩開啲bg一係2人,一係5-6,一係party game

四人game好多都好吸引,但2個人玩體驗又會差啲,唯有揀啲好有愛嘅先入
TTA一定就唔建議先

Terraforming Mars 幾好玩啊,有Digital應該唔難
兩pair情侶就四人啦

我反而覺得最難開係best for 3 game
始終boardgame二手市場都係到
唔啱玩咪蝕一百幾
買中一隻Guards Of Atlantis夠你蝕800次
2pair都鍾意玩bg都幾難下
2隻best3 六條友各自玩一鋪
睇返原來上個post 介紹yummy yummy monster tummy都係你。買board game俾小朋友玩真係好過次次都係模型公仔,我就係睇唔過眼d長老次次都係買d得個睇字嘅野氹小朋友所以開始留意有咩board game啱佢哋玩我自己都有得玩

巴打可以考慮買副dobble/spot it,平平地細細盒又有唔同主題版本選擇,幾個玩法有唔同刺激程度可以一步步黎,睇門口拎出街都好合適
已入手,thx

點解你有樹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞