Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想問下 Zombie Kittens 係 Exploding Kittens Expansion 定係 Base Game? 如果係 Expansion 可唔可以加落 Party Pack?
上星期睇完介紹入手左只玖陣王國
幾輕鬆易玩易上手既手牌管理game
不過都幾食牌運同埋互動元素唔太多
推薦下大家可以一試
最近留意到有只叫long shot: the dice game既同camel up玩法有少少似 有機會都可以一試
Sushi go party都幾好
而家市面都搵唔到哩隻
Zombie Kittens is still the highly strategic, kitty-powered version of Russian Roulette that you love, but it introduces a brand new deck of cards so that your game doesn’t end just because you blow up. Only living players can win the game, but dead players now get to keep the cards in their hands when they explode. They also get to play certain cards to torment the living players. And they can even come back from the dead to win the game. Zombie Kittens can be played by itself or can be combined with Exploding Kittens.
都係要訂 可惜錯過左ks版
唔該哂!!

我未買過 Expansion, 唔知道係成隻放哂入去定還是抽起D 卡放入去?
Detective Club, 咁多隻入面我最鐘意既Dixit類party game
我都鍾意呢隻,dixit+白痴仔玩法,隻game最正既地方係聽人9up點兜佢兩張卡係同個題目有關。
我自己唔鍾意白痴仔game 覺得做白痴仔好大壓力 可能我唔識扮野
白痴仔類型仲有spyfall同埋a fake artist goes to new york
咁有啲似9upper
detective club同其他白痴仔game唔同係。個玩法係大家收到題目後,由出題玩家輪流出牌,大家出左兩張後出題玩家就開估,之後大家輪流解釋佢嗰兩張點解關題目事。個重點唔係中間過程扮野,中間流程好快過,最重要係開估之後大家點兜。
其他game做白痴仔有壓力係因為自由度大,任你講咩/畫咩都得,變左白痴仔要好識玩,唔係會好快就敗露。但detective club手牌限制左你選擇,變相唔洗諗太多。唯一要諗就係開估後點解釋。另外好多時知道題目既人冇岩既牌出,最後都要一齊兜,令白痴仔冇咁易畀人估中。
同埋平時d白痴仔有得估題目反勝,但其實要估中好難,呢隻就講埋答案你聽,你先自己執生。
而隻game最歡樂就係大家係度硬兜同同互相質疑
棋緣有出過post應該會入貨
你試下問下佢幾時會返到現貨
朋友介紹過呢隻賭命大賽,幾適合
https://punchboardgame.pixnet.net/blog/post/468888818
諗緊揀2隻 engine builder game買

個list有
Wingspan
Brass: Birmingham
Terraforming Mars

有冇推薦邊兩隻先
睇題材揀,俾我就工業>星球>雞
brass好似唔係engine builder
其實餘兩隻我都麻麻
wingspan 同 TM level 差好遠,玩開緊係簡TM,不過要入埋一擴
如果係for party,唔建議long shot,細rule 有D 多
Wingspan有d自己做自己野feel TM互動多d好玩d
竟然係咁,見好多人都推薦wingspan仲諗著必玩
咁我入TM同工業革命
多人玩(6-8人) 時大家最鐘意用咩menu set up?

功能牌太多會影響節奏
太少又比較靠牌運(多人時少咗回合抽返見過嘅牌)
部份牌太高分,又好似變成靠牌運鬥抽
三隻個難度好唔同喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞