Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
正!我覺得幾好玩!
啱啱開咗ah研究說明書
睇落唔係好明
補給階段2.重整所有卡牌之後嗰段唔明講咩
睇翻規則書都冇講 只係話重整啲牌之後補給資源
譯錯左,未同調查員交戰既敵人重置之後會即刻同同一地點既一位調查員交戰
中文版勁多錯
睇完gameplay
同我玩開隻戰棋有啲似
不過睇落個節奏快好多同focus打交多啲
啫係如果同一個區域 如果兩個隊友
其中一個撤退咗隻怪
另一個冇走到
咁補給階段會重置隻怪
之後隻怪會打另一個隊友咁解?
yes
另外如果躲避完個敵人無走到既話
今回合敵人重置又會交戰番
有隻Winner Cirlce 可以做馬 唔會比camel up 差
明白哂,咁啫係閃避+轉場地都用咗2回合
同埋想問吓如果打食屍鬼祭司
佢有獵手:力量最高嗰個
咁如果佢喺交戰狀態下,仲會唔會移動場地追最高嗰個同立即攻擊?
唔會
獵物只會喺tiebreak,例如隻怪進入有兩個調查員嘅地方,或者有兩個調查員都同佢相距兩步

如果已經交戰或者有個調查員近啲就唔使理獵物
獵手好似同獵物唔同?
啲詞彙好亂
獵手獵緊嗰個人咪獵物
獵手代表佢喺敵軍phase會向最近嘅調查員移動,如果有多過一個調查員同時係最近就向獵物移動

閃避其實叫唔叫交戰狀態?
定係喺打佢一下入威脅區先叫交戰狀態?
如果喺嘅話閃避成功咪可以唔洗走都得
因為未交戰重置先會被怪打
我有冇理解錯
啫係如果佢寫 獵手:最高力量
但其實已經交戰緊低力量嗰個隊友
或最近低力量嗰個嘅話
咁佢都只係會攻擊低力量嗰個?
第一次打祭司好多嘢諗又唔知啱唔啱
1) 擺喺一位調查員既威脅區既敵人就叫做喺交戰狀態
2) 只可以躲避自己威脅區既敵人
3) 躲避成功會將個敵人移出威脅區,橫置地放喺地點卡上面
4) 敵人重置後會立即與同地點既一位調查員交戰(即係放到嗰位調查員既威脅區)
Yes
但唔係今輪如果交戰過嘅話,就算敵人重置都唔會攻擊?
啫係其實如果 打佢,之後再閃避,咁佢重置都唔會打翻我?
係咪可以用呢招打啲小怪,但打唔到反擊
有無爸打見到有SCOUT 賣?
係啊 佢最多只會同你交番戰 但唔會打你
二手group收「玩偶騎士團」嘅人係我黎...

見到你介紹完,我都幾有興趣,本來想買一手,但揾過香港得一間店有賣$1100,台灣卡牌屋連運費約$800,我覺得太貴想試下有無2手,諗住如果無就同卡牌屋買。

結果二手group出左post一日就收到了,上手仲要油埋啲figure,油得好靚仔
1100貴成倍
兩日前樂瘋有出po返貨,可以去問下
新手 啲fd為求贏 改規矩 不了
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞