Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
波多黎各?
卡坦
琴日啱啱買左monster box
係呀呢隻game出名難𦢼
比起aeon's end,我覺得dominion簡潔啲,砌combo嘅感覺都係dominion比較強,有興趣呢類嘅話可以喺app store下載,core免費
已經出咗official版啦,可online可offline, 介面同AI都做得非常好,全部擴充齊曬添

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.templegatesgames.DominionAndroid&hl=zh-hk
Cloudspire 出繁中集資,但好似唔送香港
買左pyramid of pengqueen 所以睇埋icecool,之前覺得佢d企鵝好唔靚見到個封面無興趣,啱啱睇完gameplay幾正。
但估唔到咁貴,Amazon 都要50usd
等減價,我果時買200hkd有找
我budget都係200hkd內,呢排買多左,將來有緣先入
https://boardgame.tips

我見到呢個網站整理左好多唔多類型嘅boardgame list,都幾豐富
e.g
The best board games for more than 6 players
The best board games for two player’s
The best board games that you can play alone
The best children games for X years and older
Capstone Boardgame有冇伏
點解買盒有現貨既都可以5日仲未寄
大舖嚟無乜問題
去問佢啦
而家諗緊
卡卡頌
卡坦
波多黎各
三選一
大家對呢3隻有咩comment?
三隻game 都幾唔同

相對上波多要講解既時間就最多 要睇一齊玩既人有冇心機聽

卡坦同卡卡頌就好多expansion
但比較易入手同教
波多黎各 : 重玩性好高!個人黎講係top 3
卡卡頌:同一班好熟的fd 玩一流! 出口術、jam 人城堡
卡坦:個人覺得有d靠骰運..... 唔太鍾意
三隻我都唔會揀
卡卡頌game time過長 我會揀Cascadia/Las vegas
波多係幾好玩既 不過都係感覺到佢啲機制有啲老 唔係現代game既design 我會揀火星/Brass birmingham
卡坦有杯葛,骰運而遊戲時間過長,同談判籌碼不足既問題,我會揀Space Base/Sidereal Confluence
卡卡頌岩鍾意大家一齊砌個地圖,有好多expansion去改變隻game既variety
卡坦岩鍾意起屋起路擲骰同交易既人,時間有少少長,4人一個鐘多d.大盒版入面個角色細expansion同海個expansion幾好,增加左變化同策略但又唔會加長遊戲時間(甚至可能短左,因為有角色技能幫你拎資源)
波多機制簡潔有策略深度,岩d鍾意練game研究策略既人

頭兩隻如果你唔係買expansion玩法太簡單變化可能唔太多,所以如果你冇諗住買expansion,會有更多更好更新,價錢相宜既輕策game畀你選擇。
卡卡頌你多人玩幾funny,1v1就似捉棋
卡坦,覺得有D似大富翁咁, 同埋都幾睇骰仔運
波多黎各未玩過
卡坦= board game界既大富翁
我覺得輕策擲骰可以試下東京之王或bad company,前者有得重擲同用技改骰,後者就骰完有得揀用咩骰
可以用集運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞