Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
你鍾意啦
劇本有講入唔入deck,無講就唔入
Mansions of madness都幾悶吓,無咩技術可言係咁check check check,又唔見得可以好enjoy個故事
我有時同女朋友兩個玩
我要一人分飾兩角+控埋bot咁玩
睇你幾鐘意thematic
嚴格黎講 佢真係無咩機制 傳統美式game
但如果班friend 鐘意克蘇魯題材 又會好enjoy
我地玩時會用tab project 去大電視 開行聲玩
我超鍾意克蘇魯題材,但都投入唔到佢嘅節奏
一輪做得兩樣嘢,行完又無得調查,用完道具就做唔到嘢,一個san check彈多隻怪即刻食到insane

我次次都solo/兩個人玩,可能4-5人會好啲
個人覺得人多只會影響難易程度
如果夠投入 人少反而應該更具壓迫感
MOM好多人都覺得麻麻地,有人玩2E 有D故仔好玩,有D故仔好悶。
我2個EDITION 都有玩, 人肉GM好玩好多, 電腦GM 勝在方便。
如果 "無咩技術可言係咁check check check" 可能FFG全部克蘇魯都係咁?
如果重嚟第一關係唔係要抽翻啲升咗級嘅牌出嚟重新嚟過?
因為原本2人玩
今晚有4人局重玩第一關
慳返一筆
兩個investigator嘅話好易一個入咗間房,食個san check生隻怪,俾佢打完又horror check,一嘢就wounded/insane,隊友距離10格打又唔係走又走唔遠

如果四個investigator行孖咇可能會玩得舒服啲投入啲

我玩AH LCG都無咁嘅情況,難係難但大概可以預計到邊度有怪encounter抽咩,mom好似要你行兩步之後連抽3張encounter咁
抽啦唔係太勁
好失望
克蘇唔係玩絕望咩
平衡做得唔夠好,如果玩到高潮位絕望但有一線生機就好玩,但個場1/3都未開到無啦啦連食6個恐懼insane就太過份

第一round一嘢轟到你得返1血都好絕望,但唔好玩囉
係 mom 平衡我都覺得麻麻
好多本都偏難 特別係得1-2個players時
我地開通常4-5人 都經常要house rule (e.g. 容許擲多次骰)先至叫做完到
D check 揀錯人做成日都係咁
有時重要用既 check 係亂黎
有無5-7人party game 推介
Set到咁難但死一個就gameover好奇怪,如果死咗一個其他人可以繼續會好啲

同埋每turn免費送一個move action都好好多,唔使成日行到門口開唔到要等下turn
阿婆拎個滅火筒車隻深潛者係check心智,用意志秒殺隻怪
東京之王
凶煞迴廊
我建議coc好過 香港玩coc點都多過dnd
我會推介密語幸運草 狼人真言 心靈共感 命懸一線 貓吃三辣 駱駝大賽
唔同方向喎清,coc要有團有故有keeper,mom/ah lcg喺屋企自己玩都得
Llamanland中文版係咪已經出左
我見台灣啲網有得賣但香港未見
都係AVALON /掘金 個D身份遊戲 或者 DIXIT / CODENAME /牛頭王 個D掛
有隻咭game 叫 推翻蘇丹(Sultans of Karaya) 我覺得OK
咁coc都可以喺屋企玩 同埋我覺得coc有感覺啲 mom同班fd玩都冇感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞