Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
聽聞jaws of the lion同gloomhaven故事好差,聽有d人講玩到中後段就唔太care個故事
https://www.youtube.com/watch?v=6pJ43K_OfS8
之前睇到幾有趣,佢個top 10 overrated list全部都係經典/出名game,不過有幾隻我都明點解會有d人唔鍾意.
之後我有專登search下d人唔鍾意既game,我發覺d人個list除左幾隻成日出現,都幾唔同,我覺得board game好睇個人口味,同埋遊戲體驗好受對手影響.我覺得呢d list都幾好,好多時見d game好多人話正,買黎玩先發覺唔岩玩,聽下人講下點解唔鍾意可以更清楚岩唔岩自己個gp人玩
https://www.youtube.com/watch?v=-Ni1YEWUCxM
dice tower呢段個黑人講親d game其餘兩個人都唔同意,d反應好好笑
一嚟喜好唔同,二嚟要段片有noise一定要有啲controversial等啲人鬧吓交,所以永遠啲top 10乜乜乜都會有啲好離譜嘅嘢上咗榜或者亂鳩咁排
買左心靈共感之後又買左命懸一線
覺得命懸可以多d人玩又多d參與度 之後就無咩點開心靈
呢排發現可以拎埋心靈d卡玩命懸
正如dixit卡可以玩到好多dixit類既game
本身想放心靈而家搞到唔知放唔放好
dixit類反而淨係玩過dixit
可以試埋top ten, 都係玩類似既野
玩緊7 Wonder Duel 神殿expansion, 想問下如果我第一時代已經起左通神大劇場, 揀左宙斯嚟發動, 棄左張有神殿指示物嘅牌, 咁完左第一時代淨左果兩格點算?門得一道
特登睇返中文版說明書既宙斯解釋係會得出你呢個做法
但係睇返英文版我無理解錯應該只係棄張卡,上面既指示物係自己拎走同發動
應該係有修改 thx
呢d搵集運啦
只可以講第一條片個youtuber 好唔鍾意euro game, castles of burgundy 同brass 都over-rated 我真係唔知講咩好
BG新手報到
我有睇佢其他片,佢係唔鍾意冇theme,時間又長既game,過份punishing,又冇後追既game,佢好鍾意spirit island同複雜哥d game. 佢話brass係overrated主要係話Birmingham加左啤酒就可以再拎獎,升到bgg頭10,但其實同前作9成一樣.至於castles of burgundy, stefan feld d game出名dry冇theme,有d人就係唔中佢d game. 個人黎講castles of burgundy ok,但骰game黎講鍾意troyes多過呢隻.

https://www.youtube.com/watch?v=4bDlBONPui8
呢個channel就最鍾意dry theme euro,唔鍾意美式game同miniature game
https://www.youtube.com/watch?v=ypzjh9G1SJc
佢地兩個都有合作live過
見dbs做promotion, amazon滿US100減US10, 想入TTR 15週年,點知佢又貴返US10
Lee 隻玩咩架?
合作打boss deck building game. 最大特色係唔會洗牌,你抽晒副deck會直接反轉你個棄牌堆,即係你可以控制你之後抽咩牌.第二個特色係d攻擊牌唔係即出即用,每個人有幾個時空裂縫,你要出牌係裂縫度,下回合先發動.一開始有d breach係封左,你要解封先可以出多d.
聽講係
我自己本身就唔太睇故事 比較注重gameplay 所以覺得gloomhaven 好啱玩
請問有冇game 係1-2 players, 而2 players 可以合作又可以對打? thanks
買兩隻game 一隻合作一隻對打點解一定要一隻做晒
真係要一隻game做晒既話
奧爾良既強敵人侵加左雙人模式,合作模式同solo
Viticulture今個月出既Viticulture World都加左合作mode, 本身又可以solo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞