Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
Shadow Raider 前面先討論完黎。大部分人都好評。

以身份陣型game黎講我覺得幾好玩,一開始都係私人恩怨先,一邊試身分搵隊友。
村民都有自己己野做,唔會成個廢村咁。
coup 未玩過畀唔到評價
其餘兩隻都好玩
視乎你group嘅friend talk 唔 talk得
deception 要多啲講野 shadow raiders 就唔使點講嘢都enjoy到

利申 個人意見
想問有冇d 類似璀璨寶石玩法既bg
it's a wonderful world/it's a wonderful kingdom (2人版)
香料之路
爆珠發明
meadow
玩過香料之路真係好似,未玩過第二三集,唔知加埋一齊係點呢
golem edition靚好多但只有英文版
Project L
有無人玩過 feed the kraken?
見個遊戲background 好似幾吸引
值唔值得入手
冇玩過但之前bgport有講過。身份陣營party game黎。
二三集可以獨立玩,都可以夾埋玩,我覺得獨立玩本身已經係一個幾完整既遊戲,同埋一齊玩比較gimmick。當1+2咁嗰陣,喺用第一集既手牌咭加落第二集既Core度,有少少expansion既感覺。
呢隻game 3集都係rulebook有字,你搵番香料版既rulebook就應該無問題。golem edition係靚好多。
進階版Secret Hitler, 鐘意身份陣營而game group有8+人數都可以入,不過副野既deluxe版我覺得有啲over production,好多配件都冇咩用但要整到靚一靚屈錢
個人意見
Deception好好玩我最鍾意既身份game之一 有好多推理同討論既空間 又唔會好似狼人類game咁大壓力 超推薦
Coup Reformation如果鍾意大話骰依類既話會好鍾意 但我認為同類遊戲裡面Spicy好玩啲 亦都易教啲
Shadow Raider我唔鍾意玩 所以唔評論
kemet blood and sand又幾好玩。雖然係area control game 不過好多時都係玩hit and run,打完徹退唔畀人反打執分。開頭個個一樣,要靠升tech tree決定你玩既路線。不過隻game有幾個問題。一黎時間有d長,而且到後段有d拖。隻game d分數咬得幾緊。而拎到9分後輪到一下turn仲係最高分就贏,有人追到就玩到有人最高分加keep到一turn.所以有人到9分後,其他人開始AP,夾計推令一條友上9分,拖長黎玩。同埋會有king make問題。有時最後有條友可以直接決定A定B贏
竟然出standalone expansion,仲要啱啱先出Big Box。早知嗰陣買Dark Editon。

佢呢個Dark Edition嗰條wicked track。
https://www.kickstarter.com/projects/roxley/skyrise
Roxley新作一隻舊game既重製版 起樓game
睇左YouTube d人介紹,而家d game真係好deluxe,euro game都一堆miniatures,呢隻仲有地台
Back左
哩隻個價唔貴 但miniature 一流
我諗緊back septima 定依隻
二揀一的話 ching點睇
就咁睇septima應該重玩性高D
利申back晒
搵隻 Metropolys 試下先就知skyrise 岩唔岩
謝 之前隻The Breach 大出血
無辦法

呢種figure好正,但又唔見有人玩,係咪用黎display多過玩
依款叫Warhammer 40K
係香港都叫多人玩
FB都搵到group
有冇人收到風今朝比賽發生咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞