Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
即刻諗到star realms/hero realms/shard of infinity
三隻都係好似既deck building game. star realms同hero realms係換皮game,一個星際theme,一個奇幻theme, hero realms focus係campaign多d,對戰唔係好balace,因為有d hero屈d. shards of infinity就卡效複雜d,combo誇張d,同埋有兩種勝利路線,一種係扣血扣死人,一種係衝mastery point,夠30點就可以一擊殺.
性價比黎講star realms frontiers最高,一盒就可以for 4人玩,又有埋co-op b同solo mode.其餘兩隻co-op要買expansion. hero realms價錢最貴.
擴展性shards of infinity應該係最差, expansion最少,co-op mode得一個expansion, d expansion每個都係加d新機制, 冇點增加card pool.
介紹隻符合你要求而且勁好玩,但香港冇乜人識嘅卡牌遊戲畀你,叫做五輪傳奇 (Legend of the five rings)

遊戲本身的背景參考日本的戰國時代,各大氏族各有特色。 你可以成為一名堂堂正正,悍勇無比的雄獅氏族武士;優雅得體,文武兼修的仙鶴氏族劍師;藏匿於陰影之中,刺殺投毒無所不用的毒蠍氏族忍者;潛心鑽研元素之力,掌控神秘的奧法力量的鳳凰氏族修驗者;進退自如,衝殺於戰場的奇麟氏族騎兵;靜修於山野,武藝高超的潛龍氏族僧侶亦或是為帝國戍守邊疆,抵禦外敵的巨蟹氏族戰士?

遊戲本身係一隻比較複雜, 重玩性好高嘅2人對戰型lcg (冇錯lcg其實係可以對打嘅),卡牌遊戲竟然可以做到戰棋嘅感覺同深度,佢最新嘅擴充《符冷的陰影》入面加入咗合作模式,可以一到五個人同時玩。 雖然好遺憾因為疫情嘅關係隻game已經封坑唔會再出新產品, 但係對休閒型玩家嚟講係一個好消息,可以知道budget嘅情况下入lcg,鍾意可以合作又可以對抗嘅深度卡牌遊戲嘅人不能錯過
https://www.youtube.com/watch?v=QfOymJTBIrc
最近留意到first rat呢隻game睇落唔錯,應該會係幾好既family game.隻game好似以前細個玩d康樂棋/蛇梯棋,但就加入左好多board game元素.
聽落一d都唔難學,又有好多得分路線,同埋價錢唔貴
了解下先! Thanks!
我睇KS 套game 有好多個 wave, 係咪要由 wave 1 買起? 如果係都好貴 佢而家KS果個最新個wave 有無話 可以唔連住買 淨買base game + KS, 如果買 base game 應該係買邊一隻?
好鍾意玩Aeon's End
但係唔太鍾意佢唔洗牌同時照樣要你副deck卡背向上,其實等如多左個記卡既step, 但除左攰啲之外又無特別影響,所以solo果陣有時會開牌玩,同人玩果陣有時都會提議可以check deck card
唔洗,每一wave都係獨立既game黎.但個past and future expansion係要new age/outcast先玩到,所以正常都係入wave3/wave4.而睇人介紹新入坑new age係最好,所以我諗住入new age. 故事方面,由wave3開始先有故事, wave3同6都係legacy game. new age同outcast就有campaign,但唔洗破壞component,不過聽講個故事都係加少少thematic元素,唔係重點.
btw, bgg見new age仲有個expansion into the wild唔知點解冇包埋.
未玩唔知係點.不過要贏應該未洗去到記晒成副deck d牌既次序掛.
不過我覺得所有deck building game都有類似問題,就係唔記得自己買左d咩牌. 通常digital版會好d,有得check你副deck有咩牌.
呢隻game唔記得左之後會抽到咩都爭幾遠嫁其實就算開哂牌玩,都好難贏,同埋好視乎setup set成點
未玩過唔建議ks 買,一來無需要咁快玩expansion,二來運費貴,最好係Amazon 買副黎試左先,依隻唔係咁易玩
我就係見到個價唔平所以都要問一問

如果係Amazon 買我應該買邊一隻?
呢間廠KS會出retail , 唔係收藏完美主意者唔好KS , Retail 將會平勁多
原來係咁,因為見new age一直out of stock,諗住要而家跟ka先買到

嘩屌輸一蚊
佢每隻都可以standalone 咁玩,不過有兩隻係legancy game 黎,不過最舊版平衡麻麻
你老玩家 自己識計啦, 我都係回個新手
某一兩個擴斷都無計 , 一係等reprint 一係AMAZON買貴貨.
不過我計你買貴貨 平過你KS 補+運費
你都岩.
btw,非老手,近幾年先玩多d重game,好少ks bg
我都係好多年前back 過Indie 呢間公司覺得自己on9 出黎勸世
新手想入坑,請問有冇邊隻推介同老婆兩個人玩?
多謝你
頭post google doc有提過嘅patchwork 花見小路 失落的城市 7wonder duel ,可以係doc睇返大家嘅comment

最近發現嘅設計特別嘅二人捉迷藏遊戲 景公主,不過係鋪頭見到實物好好好大盒
仲有llamaland,前兩個post 好幾個巴打想搵呢隻game同女朋友玩,啱啱台灣出左中文版叫羊駝山谷,香港d鋪頭應該就快返貨
頭先玩我輸軍事, 時代3 臨尾開咗隻軍事牌俾對方起到直接ko
想玩邊類型?
只限二人都有好多
7WD, Patchwork, Jaipur, 神探緝兇, star realms, ...
castle of burgundy 可四人但二人開心好多
新手都係patchwork auzl 卡卡城依埋架la 再簡單D可以玩
Let's Make a Bus Route: The Dice Game 同metro X
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞