Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
依家想追埋魔戒lcg
party game,push your luck game黎。機制玩擲骰,到你擲6粒骰,可以重擲兩次。遊戲目的係最快拎12分,或者其他人死晒就贏。隻game重點在於東京。如果東京冇人,你擲到爪就要入去。係東京好處係每回合有分,同埋擲到爪會打晒東京出面d人,風險就係出面d人擲爪都係打你,而且你擲到心心都冇得補血。但當你畀人打時,你可以決定走唔走,你走打你嗰個就會入東京。另外仲有買技能卡,進化拎唔同技能等元素
好多間king of Tokyo 都有貨
有冇人講下隻game玩乜
party game,push your luck game黎。機制玩擲骰,到你擲6粒骰,可以重擲兩次。遊戲目的係最快拎20分,或者其他人死晒就贏。隻game重點在於東京。如果東京冇人,你擲到爪就要入去。係東京好處係每回合有分,同埋擲到爪會打晒東京出面d人,風險就係出面d人擲爪都係打你,而且你擲到心心都冇得補血。但當你畀人打時,你可以決定走唔走,你走打你嗰個就會入東京。另外仲有買技能卡,進化拎唔同技能等元素
唔該 姐係新手玩住basic 4種族+遊俠擴&流放者擴就ok?
緊係買一二擴先啦
遊俠只係多D遊俠角色選擇,所以比起一擴同二擴,唔駛咁早買,除非你好鍾意D遊俠meeple。
隻game最大分別係唔同陣形既對立,比起新陣形,新牌個變化其實無咁大,所以真係玩到熟D陣形,先需要換咗副deck。
如果未玩過,建議上boardgamearena試下先,開ac係免費,咁唔駛下下買咗番黎又唔知啱唔啱玩。
high frontiers同bios trilogy.high frontiers整火箭升空. bios: genesis講有機物形成細胞;bios: megafauna講物種進化;bios: origin講人類文明進化.呢個系列d game畀人話似simulation多過game,同埋為左模仿現實突發事件,有幾隻玩抽event cards,有機會影響局勢. 今年bios: megafauna會出個stremlined版叫bios: mesofauna, cut左一半rules,玩昆蟲進化.所以會留意下.不過最想bios: origin出stremlined版,呢隻聽落最有趣
Boardgame 桌遊討論區 (1)
https://lih.kg/wxejetX
#421 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我之前整過Root summary
有興趣可以睇下
大家點樣搵到人玩board game?
完全約唔到frd,個個話好忙
成屋game 都無開到
開個group add晒d人入黎跟著日日做乞依求d人玩
總會有d有同情心嘅人會黎
可能我唔識玩
變咗不斷又起又拆,又拎唔到分
出去搵志同道合既人 容易過叫你D FRD 好多倍
你有冇派人守嗰D民意地?因為無理由咁易打哂你D人仲要拆埋你個token
打交你攻守都係計大骰喎。
叫d fd玩已經叫到無曬引,出去同人哋玩反而仲開心又唔洗自己搵人玩
Yes, 我鍾意一邊玩一邊學知識
啱呀
其實桌遊都係興趣 , 要你D frd 同你有一樣興趣其實好難。

通常都係比下面玩下,而你又想認真玩Game,大家目標唔同。
就好似叫D 唔鐘意打機既朋友一齊打機,本身唔做運動既人去跑10K 半馬。

出去同一班本身都視桌遊為興趣重好,大家價值觀又一樣,目標又一樣,又唔洗下下同新手又要教,一齊提升棋力,雖然唔會話人人都一拍即開,會合下散下,但慢慢自然就會"多左"一班朋友,真係唔好焗限自己要導本身既朋友入坑。
點揾
fb好似有d約戰gp約戰,或者有d人會搞board game聚/試game event
會唔會想開個group搵腳?
上個post唔係有人開左?
留tg !
有咩?
不過好似係specific game
跟隊吹水!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞