Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
佢個內籠整得好靚
如果冇卡套嘅話
Btw 想問吓包膠問題唔知有冇ching答到我
我睇bg port 包膠嗰集,佢話burgundy play board都可以包,想問吓嗰啲係咩嚟同邊度買到?
Nemesis規則量太大 亦都有好多細節 所以通常我都係教少少就直接開波(遊戲目標,行動花費,移動)
到某啲時機再講啲重要既規則(例如探索完就講搜尋道具同埋房間行動,有敵人出現就講近戰同射擊)
另外有好多細節位就有人問既時候你再答或者有需要時再講
我諗點樣判斷生存/死亡都要講咗先?
咁佢哋對自己要做嘅任務會有少少底
擺喺遊戲目標嗰度講
要講埋訊號同巢穴係要搵指定既房間(巢穴既話確保隻船爆炸都得)
做野做到想逃避人生,休息睇下game 輕鬆下

親子向RPG大家有咩介紹?我睇左俠鼠魔途同玩偶騎士團,前者經典D後者低齡向容易D?
好驚買咁大副返黎但小朋友玩兩鋪唔肯陪我玩
想入坑ah the card 中文版
想問吓base 仲有冇翻譯勘誤問題?
冇玩過.不過睇過下review,玩偶騎士團後出d,玩法簡單d但改善左俠鼠魔途有既問題,玩既時間又短d
等Cora Quest出retail
對玩偶騎士團有啲興趣,但香港好似無店賣
唔知幾時先有中文
追咗大部份嘅po

想入坑Everdell, 中文版又有排先等到,英文最初怕太難,不過巴打們話ok簡單
係咪照plege Everdell complete version最好?雖則唔知幾時出貨
英文版二手group 有人放,我就係見到封面幾得意先search下咩黎
https://www.facebook.com/groups/hk2ndbgsale/permalink/1673434199672368/?sale_post_id=1673434199672368

不過我想搵中文二手,各位見到有人放嘅話麻煩分享下
上一個post個時我見到caurosell有人放繁中版大全套,你有冇search過
睇過近排都冇人放中文版
Revised core好似有少量
中文版D翻譯麻麻的,D校對又有少少問題,仲有叠字....

以講故仔game黎講,佢又真係無對手既。
明咗佢套系統係唔錯既,但係D規則就有陣時會唔清唔楚,究竟射程7係同一個圓週咁計定直線呢。
完咗一round想轉人,D裝係咪要重新黎呢。

最後,一路玩係要一路講故仔,個故仔有D小兒向但係無玩開BG既小朋友又玩唔玩到呢隻game呢。

你可以再諗諗先。
中文版,旺角個亞伯有貨。

只要有腳,呢隻game係可以重開又重開既。

珍珠擴就加多樣性,迴旋谷就加難度。
新嗰兩個就未知。

但係佢有得late pledge??我見佢話4月尾閂咗個PM
澳牛阿伯就不了
我見個page仲有得撳add cart,所以有少少心動,如果無就遲啲再考慮,反正有太多game想買
好彩屋企個海關冇限制入口
我家下 課左

主體

大dlc 紅骷髏 滅霸
小dlc 綠魔 拆遷組
兩隻角

遲下 就課 邪惡六人組 同 新星。其他未諗
唔係好中意珍珠擴一定要起奇蹟,唔起會難追分,但其他部分都唔錯。

嘉年華都幾好玩,可以唔洗下下都拎棵樹出嚟,同埋每人有個起手角色玩。
係喎,成日以為嘉年華係多咗個market同多2個人玩><。
搵次試下先。
好多人都係因為棵樹先入呢隻game,跟住你唔拎出黎><
玩多咗就唔會想成日砌樹
同新人玩多數都會砌番嘅
其實棵樹成日搞到睇唔到嗰4個mission
咁快課

我尋日先啱啱開始拎iron man出嚟玩 儲齊啲甲打Combo好撚爽
已經訂咗ah 同 lotr revised core set
諗緊要唔要追埋marvel champions
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞