陶傑:mirror只係虛火,又冇深度又冇內涵

1001 回覆
2194 Like 144 Dislike
我想講Chill Club果晚上台果啲數白攬水準既"rappers"都叫歌手?
依加只係靠班無腦女人嘅熱情
睇下keep到幾耐
料就一定冇,歌又唔似歌
紅6年點會係虛火
曾比特先啱啱上去唱咗首廣東歌
消滅
算係戲
以前係常態,依家變咗「特色」
的確是情感投射

但係低估/輕視左 mirror 造成既廣東歌復興

而家粵語歌最少又玩多五年,本來如火如荼既廣東話滅亡計畫進度又減慢左一大步,又製造左多一代年輕既粵語使用者 本來香港小朋友開始講普通話架喇

連共產黨/無線都被逼到埋牆 要整聲生不息搶粵語歌話語權
明明個論點係講一隊組合無內涵無真材實料,唔會持久,條友就話6年唔係虛火,你都識講得6年,咁算唔算持久
見到痴mirror嘅所謂黃店一律blacklist

嗰日之後就話要支持本土年青人再配合埋反TVB潮流先至紅
Pop狗講到唔關社運事呢下先仆街
洗唔洗講得咁中
你依啲撚樣應該所以香港文化都要踩到一文不值先啱你心水
咁韓日民族主義對佢哋成個歌影藝圈都有加剩 係咪要拆開嚟睇 拆開個人情感先可以欣賞歌影視?
特別K-pop 除咗pop一方面 佢哋當兵(逃避當兵)/去軍營出show/大韓民國主義影響捧邊個踩邊個 女星唔熟韓國史被唾棄 都唔關演藝質素事 係咪又on9唔理性唔合理
Mastamic JB都唔算?
知唔知點解廣東歌市場越做越細?
咪就係有mirror呢類垃圾囉
感冒都學人唱歌
真係有料個啲就無人聽
Ching有睇羅琳跌落niagara falls假到笑撚死我
小心狫婆sss燒撚左你祭畀班手足
痴狗帶嗰啲一律唔會食 呢隊仲衰撚過Mirror
天時地利人和,紅係有原因,而佢地用本土廣東話歌帶起返個潮流係無可否認嘅事實。
搵撚到收視未呀撚樣 個節目紅撚到連收視都搵唔返呀?
我細細過上大陸周圍聽得最多就係國語歌
Twins出道冇耐就已經出左國語碟
咁叫唔叫主要聽廣東歌?
鏡粉:陶生幾時返香港交流吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞